Absinthe Alkohol, Bara en drink alternativt en legend?

Flera folk antar att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som alkohol eller alkohol framförallt eftersom det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden nära nog utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – samt då börjar väl nära nog all alkohol som saluförs nu heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en strong växtbaserade sprit som destilleras med malört och anis, men är också bekant för att få andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i många olika typer.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man kanske förstår, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, ungefär som vin är idag, samt de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och brukade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare sorter som innehöll en del eller ingen anis, fänkål alternativt någon av de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en “klassisk absint”: http://godabsint.com.

Det finns även några betraktas som “special absint” som är totalt unik samt avvikande.

Det är flera legender samt myter kring absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Början såldes det som ett universellt medicin, kanske därför fördelarna med malört samt övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.

Kanske det är därför det fick så mycket eloge utav bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt ena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och rätt så inom kort sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills några galna människor förstörde för alla andra.

Det fanns flertal mord som var kopplade till konsumtion utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj samt därefter sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flera övriga länder följde kort därefter.

Ehuru det ännu minsann inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den kända gröna drycken växer idag i folkgunst igen.

Nu när man har lärt dej några intressanta fakta om absinthe, kommer jag bevilja dej själv bestämma om det bara är en annan dryck, alternativt kanske mer utav en legend.

Med det växande folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och se om historien upprepar sig.