Absinthe, – den mest legendariska av alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, finner du ingen mer legendarisk än absint.

De flesta människor har troligen en grundläggande medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem vet enbart några sanna fakta om sprit eller alkohol och endast en bråkdel av dem har haft chans att ha ett glas av denna mystiska dryck framför sig på bordet.

Således önskar jag med det här lilla inlägget introducera för er läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess framstående förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz under 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som hade namnet absint först gjordes.

Mycket berusande samt smaksatt med anis, sägs absint ha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare som kom från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod omtalade för att ha framställa en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint.

Trots det var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som sedan etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin framtoning som en läkemedelstonic och blev mer beryktad för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier och för att bidra till inspiration åt konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon influerade så stora konstnärer och författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att göra målningar och böcker som har blivit klassiker i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet började ta slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe särskilt.

Så kallade vetenskapliga experiment genomfördes för att förment belägga att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var riskfull och giftig, trots att endast en ringa kvantitet malört fanns i en absint flaska.

En annan incident som ägde rum i begynnelsen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och hade ihjäl hela sin familj.

Trots att mannen hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad och missbrukare beskylldes morden på hans absintintag.

Ã…r 1912 blev absint olalgligt i många europeiska länder och USA.

Frankrike följde efter år 1915.

Måhända därför att det var olovlig frukt, har många av de falska rykten och historier om risken med absint fortsatt att leva vidare än idag, fastän nutida vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller orsakar vansinne än någon annan okonstlad ingrediens som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Nu, i inledningen av 2000-talet, tas förbuden successivt bort.

I de flesta europeiska länder är absint helt lagligt återigen.

I USA (naturligtvis) finns det fortfarande lagar mot att producera samt saluföra den, trots att diverse företag har hittat på möjligheter att kringgå dessa förbud. Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge du handlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan påträffa på webben.