Absinthe, – den mest legendariska utav alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man noll mer legendarisk än absint.


Sveriges ledande Absinthsajt finns här.

De mesta folk innehar förmodligen en basal medvetenhet om att absint finns, men de mesta av dem känner till blott ett litet antal sanna fakta om alkohol alternativt sprit och blott en bråkdel av dem innehar haft tillfälle att inneha ett glas av denna mystiska dryck före sej på bordet.

På grund av detta önskar jag med det här lilla inlägget presentera för er läsare en del fakta om denna legendariska spritdryck samt se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint främst gjordes.

Mycket berusande och kryddad med anis, sägs absint få varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att har tillverka en medicinsk tonic som bar en enorm likhet med absint.

Likväl var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter att etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att gå miste sin bild som en läkemedelstonic samt blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar och för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att skapa målningar och litteratur som har blivit tidlös i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet samt mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en utav de flera ingredienserna i absint, var farlig och giftig, , ehuru endast en liten antal malört fanns i en absint butelj.

En annan evenemang som skedde i början utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Ehuru mannen hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder samt US OF AMERICA.

Frankrike följde efter år 1915.

Kanske för att det var illegal frukt, har många av de falska rykten samt historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, fastän modern vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt eller alstrar dårskap än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Idag, i begynnelsen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de flesta europeiska länder är absint helt lagligt åter.

I AMERIKA (givetvis) är det ännu lagar mot att producera och avyttra den, även om annorlunda företag innehar hittat på möjligheter att kringgå dessa förbud.

Att dricka absint är ej längre ett brott.

För en jänkare, innebär det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge du köper det från en rättslig, icke-amerikanska källa som man kan hitta Webben.