Absinthe Sprit, Bara en drink alternativt en legend?

Title=Absinthe Alkohol, Blott en drink eller en legend?
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Många människor tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit eller alkohol främst därför att det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden närapå utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – och då bör antagligen nästan all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att benämna dem för en likör?

Absithe är en robust växtbaserade sprit som destilleras med malört och anis, men är även känd för att äga andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens benämning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i massor skilda varianter.

Dess utveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att därpå spridas till andra länder som satte sin egen karaktär på originalet.

Som du troligen begriper, var kvaliteten på de olika märkena avsevärt varierade, ungefär som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde inte allt för sällan ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dem billigare varianterna som innehöll en aning eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den klassiska absint.

Den schweiziska och speciellt den franska var ansvariga för att kraftigt höja poopuläriteten för absint och bedömdes mestadels utgöra de som producerade högsta kvalitet.

Medan de flesta har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”.

Det finns även några betraktas som “special absint” som är fullständigt exklusiv och avvikande.

Det finns flera legender och myter kring absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) eftersom att det (vanligtvis) har en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, troligen på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Drycken rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt betydligt mer.

Snart såldes det både såsom en huskur och en aperitif.

Den hade en unik verkan på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många människor trodde att hög förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.
Kanske det är därför det fick så stora mängder lovord av bohemiska personer och konstnärer såsom Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den omtalade holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Du kan hitta det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Med tanke på att produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och tämligen snart sjönk priset så att de flesta drack den.

Det varade tills några galna personer förstörde för alla andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till förbrukning av absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och efteråt sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flera andra länder följde kort efteråt.

Trots att det fortfarande faktiskt ej är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet igen.

Nu när du har lärt dig en del intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv fastställa om det blott är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det stigande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och observera om historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30