5-2-dieten samt fasta skänker lyckade resultat

Nyfiken på 5:2? Ingen har väl kunnat undgå det enorma genomslag 5:2-dieten har fått under det senaste året. En diet som på många sätt använts under århundraden blev plötsligt formulerad, spridd samt uppskattad av alla de tusentals som nu provat på och funnit de solklara fördelarna med att följa denna väl genomarbetade och okomplicerade diet som blivit allas vår favoritväg till hälsa och viktminskning. Plötsligt har hela Sverige börjat diskutera kalorisnåla rätter och de enklaste metoderna att klara fastedagarna. Vi delar recept i lunchrummen och inspirerar varandra genom att lägga upp våra nya favoriträtter på Instagram och andra sociala medier.

5:2-dieten har på mindre än ett år blivit en ny svensk folkrörelse, samt ett effektivt kliv mot ett slankare och mer blomstrande liv!

5:2-dietens höjning började i Storbritannien 2012 i och med tv-dokumentären Eat, Fast & Live Longer. I dokumentären testar journalisten Michael Mosley att inta 5:2 under nio veckor och lyckas åstadkomma en viktminskning på 9 kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. Bra tips här.
Succén var ett fakta och dieten som innebär två dagar av halvfasta per vecka fick sitt genombrott. Den nu otroligt populära vägen till ett hälsosammare liv har sedan spridit sig till framföralltt ill Sverige och Norge, och här har väl ingen kunnat undgå de mängder av artiklar och tv-program som uppmärksammat vår senaste trend inom mat och hälsa.

Så hur fungerar då den omtalade 5:2-dieten? Och vad skiljer den ifrån samtliga andra fastor vi provat genom åren? Det här med bantningskurer är ju inget nytt och både vi och våra mammor har väl gått igenom otaliga kålsoppedieter, detox-kurer, fastor samt juiceveckor. Varför har just denna fått sådant fäste bland svenskarna? För 5:2 har ju sannerligen slagit igenom både hos män och kvinnor. Jo, det finns en elementär orsak.

5:2-dieten är inte komplicerad. Du kommer inte att behöva gå omätt hela veckan, planering och matlagning är enkel, du behöver inte avstå ifrån middagsbjudningar och du behöver inte sluta inta dina favoriträtter. Fem dagar i veckan äter du exakt vad och hur mycket du önskar. Bara två av veckans dagar följer du dietens krav om ett maximalt intag av 600 kalorier. Och effekterna av denna måttliga uppoffring är omedelbara och imponerande. Viktminskningen kommer för de allra flesta som provar 5:2 som ett brev på posten. Och det minskade kaloriintaget är hela hemligheten med 5:2.

Periodisk fasta, som 5:2-dieten faller under, kan minska risken för alzheimers eftersom fastedagarna innebär att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir de effektivare på att bekämpa sjukdomar. Blodsockret samt blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner. Därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att samla fett.

Tillhör du en av dem som provat dig igenom diet efter diet utan att hitta något som funkar i längden kan 5:2-dieten vara din långsiktiga lösning på viktproblemen. Likadant är den en okomplicerad väg till viktminskning för dig som inte testat på diet förut och tvivlar på din potential att hålla dig ifrån livets goda. En orsak till 5:2-dietens stora popularitet är väl just att den passar alla!

Det tillhandahålls en mycket intressant pocketbok av Ola Norrman (han som skrivit boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Vad som är en stor bonus är att man kan låna boken gratis på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens ta sig till bibliotelet – utan lånar via datorn. Nästan alla svindyra bra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast på en Läsplatta, typ iRiver. Önskar man köpa hem så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.