8 Skäl att börja fasta med 5:2 metodens halvfasta

•Viktminskning samt självförtroende – Att göra sig av med överflödiga kilon är inte bara gott för hälsan utan även för ditt självförtroende. Att uppleva sig bekväm i sin kropp är den snabbaste vägen till att även andra ska uppfatta dig som en självsäker samt balanserad människa och har du gått runt och mått dåligt av dina extrakilon kan en viktminskning, oavsett hur liten den är, vara steget på vägen till ett bättre självförtroende på alla plan. Du bevisar för dig själv att du kan vara den individ du vill vara. Och det hänger inte endast på midjemåttet, men det kan vara en god start.

•Ny ork och lust – Det är ett tufft moment 22 att ta sig ur, de där extrakilona vi allihopa släpar runt på stundtals. Orken att ta tag i träningen finns inte riktigt där och kilona tenderar att öka snarare än avta. Men kommer du bara igång på ett plan är det oundvikligt att även orken och lusten återkommer på andra plan. Ett par tappade kilon ökar viljan att vilja ta också nästa kliv, att starta med träningen skapar endorfiner som förbättrar ditt humör, och innan du vet ordet av har du inte endast tappat några kilo utan dessutom hittat en ny livslust på vägen.

•Nytändning i köket – Vi fastnar samtliga i gamla rutiner i köket, håller oss till råvaror vi känner till och rätter vi känner till hur vi lagar. Att arbeta efter nya kostregler kan ge oss vidgade vyer samt en nytändning bakom kastrullerna. Så småningom ser din kundvagn inte alls ut som du är van vid när du kommer till kassan i matbutiken.

•Blodsockerutjämning samt insulin – En direkt effekt av fastedagarna visar sig i din blodsockerproduktion. När blodsockret i kroppen jämnas ut och håller sig på en stabil nivå försvinner mycket av sötsuget vi ofta kämpar emot. Kroppen producerar även mindre insulin och det gör att fett inte lagras lika lätt.

•Minskad risk för sjukdomar – När kaloriintaget minskas stressas cellerna att ställa om till reparation och nyproduktion snarare än uppbyggnad i kroppen.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per person och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan var den siffran på enbart 50 kg per person samt år. Att dra ner lite på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande. Kanontips. Då ökar dessutom cellernas potential att handskas med sjukdomar och mycket tyder på att periodiska dieter kan motarbeta exempelvis alzheimers.

•Nya rutiner är ett nytt liv – Allihopa fastnar vi i gamla hjulspår som kan vara svåra att ta sig ur. Att ändra på endast en av livets allihopa variabler, till exempel kostvanorna, leder ofta till en snöbollseffekt och plötsligt får vi ny lust och ork att ändra vårt liv och kan se världen med nya ögon.

•En diet för ett gott liv – Att ägna dig åt diet måste inte betyda att du är tvungen att sitta hemma och äta kålsoppa när andra är på bjudning. Med 5:2 kan du äta som du vill fem dagar i veckan. Du väljer själv vilka två dagar som är fastedagar och tvingas inte tacka nej till trevliga middagar och läckra efterrätter övriga dagar.