Fasta för hälsans skull med hjälp av 5:2 metoden

Det är inget nytt att fasta. Pythagoras krävde av sina studenter att de skulle fasta i 40 dagar för att rena kropp och sinne innan de fick mottaga hans undervisning och Bibeln uppger att också Jesus fastade i upp åt 40 dagar i sträck.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ungefär 400 år före Kristus. Han liksom flera andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lindriga samt allvarliga sjukdomar och de hade, enligt nutida forskning, på många sätt en poäng i det de gjorde. Nu har vi börjat inse vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska samt hälsosamma.

Forskare har känt till i åttio år att man genom att krympa kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som samtliga prövade djurarter, så länge mängden vitaminer samt andra näringsämnen ännu är tillräcklig. Dessutom visar testerna att en livslång sådan diet fullständigt kan eliminera hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. lunch 5 2 diet

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus föreskriver har forskarna emellertid visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att inta begränsat med kalorier under vissa dagar, praktiseras redan av flera kulturer av religiösa skäl. Nu kan vi hänga på dem, men av hälsosamma skäl.

Att två dagar i veckan minska kaloriintaget och undvika de största kolhydratfällorna stabiliserar din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker dessutom och minskar direkt risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men absolut inte heller förlegat utan har numera åtskilliga belägg i nutida forskning.

Det tillhandahålls en mycket läsvärd bok av Ola Norrman (författaren som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och simpelt heter 52-dieten. Det som är en stor bonus är att man kan låna denna via datorn på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens gå till biblan – utan lånar boken via sin PC. Nästan alla populära bästasäljare kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast med en eBokläsare, som iRiver. Vill man köpa så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.