När du inte längre tappar kilon under 5:2-dieten

Viktnedgång är en av de stora vinsterna med 5:2-dieten och anledningen till att många börjar. Efter bara två veckor börjar du se resultat när du ställer dig på vågen och journalisten samt läkaren Michael Mosley som är mannen bakom 5:2-dietens enorma genomslag kunde i sin dokumentär visa hur han själv gick ner 9 kilo på 9 veckor när han först provade 5:2.

Att det sker saker med siffrorna på badrumsvågen bara två veckor in i dieten är dessutom en av orsakerna till att de som provar 5:2 vanligtvis håller fast vid dieten och inte ger upp. När du så omgående ser resultat känns det lättare att hantera fastedagarna och ungefär på samma gång kommer också kroppen ha vant sig och klarar fastedagarna bättre.

Det är inte sällsynt att känna att viktnedgången inte blir som man tänkt sig eller att den stannar av när man kört 5:2 ett tag. Hade du stora resultat i början av din diet fick du då kvittot på att dina förändrade rutiner gav resultat. Nu när du har fastat periodiskt ett tag har både kroppen och vanorna stabiliserat sig.

När du började fasta började kroppen göra sig av med vikt, men det är inte säkert att allting var fett. Ofta följer en del muskler med på köpet när du plötsligt drar in på bränslet, det vill säga kalorierna.

Nu när kroppen vet att den överlever på mindre kalorier kan den börja bygga upp igen, och håller du din träning igång kommer det att resultera i muskler. Muskler är tunga.

Vill du boosta igång viktraset igen? Testa att lägga om dina fastedagar. Möjligen dina nya vanor gör att fastedagarna har bättre effekt på helgerna nu. Det kan dessutom ge effekt att lägga de två fastedagarna intill varandra nu när du är lite mer van vid att fasta. Du kan dessutom testa att lägga till en fastedag ifall schemat tillåter det, och köra 4:3 ett tag.

Testa också lite nya recept. Flera vittnar om markant effekt av att avstå från mejeriprodukter, andra av att helt utesluta bröd. Här kan du testa dig fram genom att utestänga en grupp produkter åt gången i en vecka och utvärdera effekten. Här ges du även möjlighet att utvecklas i köket.

När du tappar i vikt minskar dessutom din kaloriförbränning vid träning. Det innebär att ju mindre du väger, desto hårdare behöver du arbeta för att göra av med kalorier.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per människa och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan låg den siffran på blott 50 kg per individ samt år. Att dra ner en aning på köttet är en snabb väg mot bättre hälsa. 5 2 dieten Eventuellt är det dags att utöka ditt träningsprogram och se ifall det har effekt. När du nu har lagt om kosten, väger mindre och därtill har kommit igång med träningen har du ju mer kraft.