Så kommer du igång med 5:2-metoden

Det är inte särskilt komplicerat att inleda 5:2-dieten. Du måste inte länsa kylskåpet på frestelser – du tillåts ju äta dem! Du måste inte heller investera i några nya produkter eller lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Endast två dagar i veckan måste du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du genast verksam med din diet.

Börja med att utse ut en vecka som passar fint för att påbörja en ny vana. Med tanke på att fasta, trots att den bara pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har ett par lugnare dagar att välja som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per individ och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per person och år. Att dra ner aningen på köttet är en kvick väg mot bättre välbefinnande. Läs mer här. Tänk på att dina fastedagar kommer att kännas tunga i början, men glöm inte bort att din kropp snart kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Utför din hemläxa innan du startar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska klara fastedagarna ifall de visar sig vara jobbigare än du anat. Tala om för din omgivning att du fastar, du kommer att få både förståelse och goda tips av dem.

5:2-dieten har blivit så inne att du säkert har arbetskamrater som redan har testat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel för dina fastedagar. Läs otaliga recept och plocka ut de som inspirerar dig mest. Eventuellt är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, kanske känns det mest spännande att prova på nya råvaror som du inte brukar nyttja. Med ett färdigt upplägg för fastedagarna är du redo att låta 5:2-dieten göra entré i ditt liv.

Handla intelligent. Nya råvaror som du inte vet hur du ska använda ligger gärna och blir dåliga i kylskåpet. Köp inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader och matspill på en miniminivå. Du kommer att upptäcka att dina vanor också på de “vanliga” dagarna förändras efter ett tag och då kan du även börja handla på annat sätt i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att krångla till det. Låt familjen ansluta sig till dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Laga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem inta hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet medan du känner dig oinspirerad att förtära din sallad. En smaskig sallad är en utmärkt middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en flexibel diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat då! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en glömd fastedag kommer inte att förgöra din diet. Kommande vecka går det bättre och snart kommer denna nya vana upplevas som den naturligaste sak i världen.

Troligen får du även en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de oftast rätt så raskt.

Det tillhandahålls en mycket intressant pocketbok av Ola Norrman (författaren som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Det som är grädde på moset är att man kan låna denna via datorn på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens gå till biblan – man lånar eBoken via sin PC. Nästan alla kostsamma bästasäljare kan lånas – avgiftsfritt. Läses bäst på en eBokläsare, som iRiver. Vill man äga en pappersbok så finns boken på allt-fraktfritt.se.