Upptäck den hälsosamma 5:2-dieten för bättre välbefinnande och viktminskning

Fastans effekt på hälsa och välmående är inte hela tiden i fokus, det är enkelt att viktminskning och midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer provade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckades prestera en viktminskning på 9 kg samtidigt som han bättrade både sina kolesterol- samt blodsockervärden. I och med detta har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därefter i Norden. diet 2 5

För oss i Sverige är det inte endast viktminskningen som är i fokus när det kommer till dieter. Vi har en stark tradition av friskvård och att leva hälsosamt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill göra när vi börjar omforma våra liv. Inte konstigt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis som andra periodiska fastor finns det också långsiktiga hälsoeffekter att inbringa. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Här kan åtskilliga av våra vanligaste välfärdssjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan också exempelvis minska risken för Alzheimers eftersom fastedagarna innebär att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att bekämpa sjukdomar. Att hålla en nyttig diet försvårar för flertalet sjukdomar, bland annat Alzheimers. För personer med ett systoliskt blodtryck ovanför 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med tre gånger.
Det finns en mycket läsvärd pocketbok författad av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och simpelt heter 52-dieten. Det som är ännu bättre är att man kan låna denna via datorn på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens åka till biblan – man lånar via sin PC. I princip alla svindyra bra böcker kan lånas – helt gratis. Läses bäst på en Läsplatta, som iRiver. Önskar man äga en pappersbok så finns boken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning via 5:2-dieten kraftigt minska risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 medför till och med kan hämma en tumör som börjat utvidga – och ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, enligt studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga människor som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig kost och rekommenderats att skippa en del saker ur sin diet, någonting som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och flera vittnar om att de orkar mer och faktiskt kan börja springa och cykla igen.