Använd målarsoda för att effektivt ta bort muts

Målarsoda är vattenfritt natriumkarbonat och fungerar ypperligt som rengöringsmedel åt olika utmaningar. Innan man till exempel vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till enorm nytta. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noggrant med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så ska svamp användas. Skölj den kontinuerligt med vatten.

Man behöver inte enbart nyttja målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen kraftfullt alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir glanslös och innebär att ny färg alternativt tapet får bra fäste. Målarsoda kan alltså användas som rengöring innan målning.

För övrigt kan målarsoda fungera bra för att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis processa trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat ofta i tillverkningsindustrier med tanke på att det utgörs av ett starkt alkali. Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på intet vis farligt om ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock bör man vara noggrann med att inte få det i ögonen då det kan medföra irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är väldigt låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan även produceras artificiell väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i till exempel USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt åt att neutralisera många fläckar samt lukt. Det passar bra för all variant av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas en aning frätande så därför bör handskar samt skyddsglasögon användas.

Alternativ beteckning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det vanligtvis att handla i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i framförallt färgbutiker. De varierande fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är vanligtvis enkla att dosera och återförsluta. Hembryggning.se har ett jättesortiment målarsoda av livsmedelskvalitet. En vanlig sökning efter målarsoda på nätet är: elektrolys målarsoda
.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett tämligen grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform för tillverkning och räknas som ett starkt alkali. Det används vanligtvis i glastillverkning, för kemisk bearbetning samt i tvåltillverkning.