Brygg ditt eget vin hemma

Under längre tid har människor uppskattat vin och dess framställning Det finns antika seder av framtagning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därutöver blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera anser att det är ett ypperligt tillfälle att personligen ha möjlighet att utröna varierande vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en komplett vinsats. Ifall samtliga instruktioner följs noga så kommer också nybörjaren lyckas och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så får vin i traditionell bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, enbart kallas vin ifall vinmusten utgörs av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver emellertid inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger möjlighet att prova att producera vin på många varierande bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att checka så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omskapa vinets smakkaraktär påtagligt. En annan enormt betydelsefull del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan ska man rena sitt vatten med aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets förmåga att rena beror på kvalitativa aspekter som kolets yta i kvadratmeter per gram och porstruktur. Läs mer här Kanel – världens bästa kanel

Sila vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumsvärme. Aktivt kol finns att inhandla genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej ska vara för små. Ett vattenlås bör vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är nog stor kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är färdig ska vinet omtappas till ett annat jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska äga rum. Jäshinken måste nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är dessutom en oerhört viktig del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att mäta upp sockerhalten i musten. Också ett mätglas ska finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara tillräckligt.

Emellanåt är det faktiskt inte enbart sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar därför utslaget olika.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en betydelsefull funktion under bryggningens gång. Ett förslag är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ned oechslemätaren för att läsa av värdet.

Registrera samtliga värden noga i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli förvånad över vinsmaken i slutändan. Men man ska självfallet inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet alltemellanåt och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i ungefär 2-4 veckor. Precis tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och filtrera ytterligare en gång.