Dukan, Atkings, LCHF och andra kolhydratreducerade dieter

Low Carb High Fat – LCHF

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets anhängare när man pratar om LCHF som ett sätt att gå ner i kroppsmassa. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir Lite kolhydrater samt mycket fett. Genom att drastiskt avvika ner på intaget av kolhydrater så tvingas kroppen att alstra ketoner för att främst leverera hjärna med energi, dessa skapas av fettceller. Efter ett litet antal dagar på LCHF hamnar man i ett tillstånd som heter ketos, vilket innebära att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i antonym till före då det var glukos (druvsocker).

När man äter i enlighet med LCHF äter man lite kolhydrater samt mycket fett och gör dieten till ett sätt att leva som man är tänkt att annamma för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter alternativt avsevärd drar ner på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fettvävnad så fyller man på med äggviteämne. Denna diet används mycket av människor som tränar samt vill anlägga muskler, eller de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att utöva under en viss tid, men kroppen behöver fett för att använda som bränsle och en mängd andra användningsområden, så man skall inte utöva LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan och består av fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man ska alltså äta mycket äggviteämne, men blygsamt med fettvävnad samt kolhydrater. I första stadiet, som kallas för anfall, skall man bara förtära fettfritt protein. Saker som fiskrätter, nötkött, kyckling samt ägg går bra (emellertid blott en äggula per dag!), medan det mesta annat försvinner. Strikt är det, men fasen varar bara i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan doktor som blivit burgen på att dela med sig av sina tankar rörande viktnedgång. Även här är det just kolhydraterna som ses som den största boven samt absolut som Dukandieten består Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft enormt genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ytterligare version av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet för tillfället. Här ligger skärpan på att man äter ungefär så som våra förfäder under stenåldern åt, dvs mycket kött och vegetabilier, lite frukt, nötter samt bär men inget av fralla, ris, pasta osv, och inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som genomförbart, utan tillsatser. Många menar att detta är den mest hälsosamma dieten man kan begagna sig av, medans andra anser att den inte är lika verkningsfull för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF eller Dukan. Mer Info HÄR

Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!

Gemensamt allmän dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi normalt sett är vana vid. I begynnelsen kan man ha ont av omställningsbesvär såsom matthet huvudvärk samt muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig snart vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) samt blir inom kort piggare och starkare än innan. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar och lider man av sockersjuka kan man tarva minska sitt insulin, vissa avgår t o m totalt att ta insulin.

Den som tycker det är trist att blott dricka vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater samt kalorier. Man kan också försöka kaffearomerna samt gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer direkt i brevlådan.

Den som inte vill skippa alkohol kan mixa Pernod och Ouzo (som innehåller en massa socker) med Prestige essenser och Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Tom. en god grogg går att blanda med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + hemkolsyrat kranvatten. Mycket godare än dom äckliga Zero läsken man handlar på burk. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så äcklig – spriten förstärker därjämte den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset däremot sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker och smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Alkohol är ett fröjd samt en njutning så inte alla kan alternativt vill låta bli det för att gå ner i vikt. Man ska då veta detta: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning inte möjlig), fettförbränning och spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker alkohol går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen och det skall förbrännas bort helt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (två cl per timme). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att senare förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit öl så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det passar) och starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som gäller om man skall njuta av sprit utan att inta för mycket kolhydrater.

Rödviner är nära nog alltid torra. Vitt rödtjut från Alsace är nästan alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget rödtjut kan man jäsa det total-torrt. Bra att veta om man är sugen på vin.