Fruktbehandling vid vinframställning

För bästa möjliga resultat när man brygger vin hemma gäller det att hålla koll på hur varierande frukter ska behandlas i processen. I boken Hemmaframställning av Vin skänker Kjeld Erlandsen sina bästa råd. Erlandsen har mångårig kunskap av vinframställning och redogör fullständigt och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter som äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i hett vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan ska rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att dela äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan köpa i exempelvis järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar föga fruktrester och kräver jäsning på cirka 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär som till exempel körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om möjligt också dåliga stjälkar. Bären ska sedan mosas i en bunke med hjälp av händerna eller en potatispress. Var ordentlig med att inte förstöra kärnorna från dessa bär. Kärnor från till exempel körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att framställa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på ca 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en egenartad sort. De bör nämligen enbart användas i maj och juni. Vinet kan få en icke önskvärd besk smak om rabarberna är för gamla alternativt träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med kokande vatten samt skalas.

Stjälkarna ska delas i ungefär 3-4 cm långa bitar och sedan kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som därnäst får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Klicka här nu för mer info Tvärstopp påväxtskydd för rena ytor

När cirka ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man ska vara noga och varsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten I enlighet med recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär och slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de särskilt lämpliga för starkviner. Ifall man till exempel ska bearbeta större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna måste man klyva nyponet itu och därefter skölja med hett vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen måste behandlas hela och vara frusna.

Också havtorn och slånbär måste behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är ideal frystemperatur.

Det finns också torkade bär i form av exempelvis fläder, nypon och rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer såsom i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Naturligtvis har internet fått en betydande roll då massor beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till påföljande dag. På så vis får bären svälla upp närapå 4 gånger sin torkade storlek. Således ska man se till att inte ha ett för litet spann eller krus. En bra tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären bör vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans emellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på till exempel äppelmust ska man tänka på att det ska vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten ska jäsa omkring 2-3 dagar före man tillsätter socker.

Man kan handla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket skänker ca 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och därefter tillsätter man förkultur. Innan man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Även ordinär fruktsaft kan användas. Dock ska man erinra att ifall det är riktigt söt saft undersöka sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med hjälp av en oechslemätare. Om saften är koncentrerad så kan den bara användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör försöka att åstadkomma vin på maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så måste de gröna bladen avlägsnas och enbart de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inberäknat stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir avskild.

Lägg i blommorna i en större gryta tillsammans med 1 ½ liter kokande vatten. Helst att blommorna pressas ned. Blommorna måste kokas långsamt under lock till dess de faller ihop. Det brukar oftast ta drygt 3-5 minuter. Därnäst bör blommorna pressas redigt och hällas tillsammans med vätskan i jäskärlet ihop med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin eller 5 liter äppelmust. Tillsätt därefter socker och vatten enligt recept.