Hemmabryggning av vin – en skojig hobby

Att brygga eget vin är en trivsam aktivitet som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas på allehanda bär och frukter och därtill genom varierande jästekniker och övriga faktorer. Läs mer här Doppvärmare utanför Sverige 45-50C

En klar fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så enkelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill över lag billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i kokkonst. Det är flera som får gastronomisk förtjusning över att få använda vin i maten för att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flertal annorlunda sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar förmodligen på många.

Det är relevant att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp alltsammans som ska användas och konrollera att all utrustning är ren och fungerande. Det är aldrig roligt att upptäcka att det saknas någonting när man väl ska komma igång. För att utföra arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att göra ett arbetsschema.

Därutöver medföljer ofta bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket noggrant. Att vara bra förberedd kan nämligen bespara många förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts skilda mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett motsvarande utomordentligt resultat – eller tvärtom, undfly fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara speciellt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självklart en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därutöver oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt komplicerat att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt från en färdig vinsats. Det skänker en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer rutinerad kan man börja prova att brygga vin på till exempel egenplockade bär eller frukter.