Järnsulfat mossa ser till att din gräsmatta blir förtjusande

Det är så normalt att klaga på mossa i trädgården och man kan ju fråga om samtliga de där tipsen som man får om mossbekämpning i trädgårdstidningar faktiskt fungerar. Har man testat med mossriven alternativt med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man I själva verket inte har så bra kontroll på hur mossan lever och funkar.

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort till exempel med rivmaskin. Men om man bara river så kan man förvänta att mossan så småningom kommer igen för den är envis och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett välmående gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att behandla med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska snabbgående verkan. Det är förstås viktigt att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver alternativt ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att behandla gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp eller med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) samt kopplas på vattenslangen.

Har man en stor gräsmatta så kan det vara klokt att införskaffa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter samt inhandla en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är smart att använda järnsulfat mot mossa av åtskilliga anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och dessutom så får man undan mördarsniglarna som icke gillar det här ämnet.

God teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att sköta gräset. Om du anser att det blir för krångligt att blanda järnsulfat med vatten och därefter gå runt med en traditionell vattenkanna med spridarramp så kan du betrakta ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därjämte minskar risken för pulver som flyger runt i luften och irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk och andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt förtjusande gräsmatta?

Om du då våren kommer står och ser ut över en sorglig gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir förnäm igen. Ifall du använder dig av korrekt teknik och applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och dessutom gödslar med naturligt gödsel så kan du allaredan till hösten se stor skillnad. Klicka här för mer detaljer mossbekämpning.

Tänk på att använda dig av gynnsam teknik och eventuellt lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Det här är ett bra sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett försprång då marken är utan näring.

Men en aning tålamod får man ändå ha för det kan ta över två års tid att gå från en trist gräsmatta till mattan som är riktigt grön samt vacker. Under en säsong är det möjligt att se skillnad vilket brukar vara enormt motiverande.