Ketos samt LCHF dieten

Kom i form snabbt och enkel

LCHF är en engelsk förkortning som kan översättas till Lite kolhydrater samt mycket fettvävnad. Det är en diet som har fått enormt mycket publicitet de senaste åren samt det finns enormt starka crupper både för samt gentemot denna diet. De som är för LCHF menar att man hittar formen snabbt, blir mer balanserad i humöret och prestationsförmåga, samt får goda data på hälsokontroller.

Nejsägarna menar att det är vansinne att äta så mycket fet kost som man förespråkar i LCHF – särskilt det mättade fettet, och att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar – något de ännu inte – trots 20 års försök – har lyckats visa. Tvärtom får många bättre data på kolesterolet. Om kolesterolet är högt så är det det goda kolesterolet som ökat. Mer Info HÄR

När man utesluter eller drastiskt minskar sitt intag av kolhydrater måste kroppen hitta ett eller bränsle till glukosen om ju uteblir. Av fettet bildar kroppen istället ketoner och kroppen försätts i ett tillstånd som heter ketos. I ketos ökar fettförbränningen avsevärd och man kan gå miste mer fettmassa än innan, fastän man ännu äter normalt med energi.

Man kan gå loss på saker som kött, ägg, fiskrätter, feta såser och ovanjordgrönsaker och inte behöver räkna kalorier, men likväl gå ned till passande vikt. Är man underviktig brukar man istället gå upp i vikt så dieten matchar allmän och leder till att man hamnar på en nyttig normalvikt. Viktminskningen består enbart av minskat fett.

Bli av med sockerbegäret

En annan positiv bieffekt av att utesluta kolhydrater är att ett ev sockerbegär eller – beroende upphör. Det kan ta ett tag, allt från en vecka opp till en månad, men när man uppgått i stabil ketos slipper man dessa vidriga cravings som blir så fantastiskt starka när man följer en vanlig kalorireducerad diet (som egentligen är kontrollerad svält vilket kroppen genast bekämpar).

Man slipper gå hungrig på LCHF, man äter 2-3 måltider mat per dag tills man är lagom mätt, inte sprängfylld men absolut inte heller hungrig. För vissa kan detta vara svårt att jämföra, man kanske har haft ett vridet förhållningssätt till mat och mättnad under många år, men blott man håller ut så hittar man snart balansen.

Slipp räkna kalorier – ät tills du blir mätt med LCHF

Man kan givetvis förena LCHF samt kaloriräkning, särskilt om man bara har ett litet antal estetiska kilon att bliva av med, men man får inte gå under 1200 kcal per dag samt 70 % av energin man tillför kroppen skall vara fett, annars kan kroppen gå in i svältläge samt prova hålla kvar fettet istället för att med lugn befria det ifrån sig.

En klassisk LCHF-frukost består av bacon och ägg, eller en stor laddning grekisk yoghurt med en aning nötter alternativt frön på. Vill man så kan man krydda sin yoghurt med någon av Aromhusets kalori- samt kolhydratsfria gräddaromer, de finns i smakerna blåbär, jordgubbe, melon, choklad samt banan samt gör yoghurten mer som en smarrig efterrätt än en frukost. För sötma kan man använda sig av Stevia (en aning besk lakritsbismak) eller Sucralose (absolut bäst i smaken – smkar socker för det är gjort av socker men 600 ggr sötare, droppflaska), som inte heller tillför kosten vare sig kalorier alternativt kolhydrater. Nämnda produkter från Aromhuset går att beställa på www.allt-fraktfritt.com.