Kom i träning med assistans av LCHF

Gå ned I vikt medan Du äter lyxmat samt utan att hungra och vara vrålhungrig

Att gå omätt är vidrigt samt går helt emot vår natur. Instinktivt vill vi äta när vi känner hunger och att trycka bort hungerskänslor är oerhört besvärligt samt plågsamt. Alltemellanåt klarar man det ett tag, men i de flesta fall trillar man ganska inom kort samt då har hungern blivit en sådan vurm att man äter mer än man skulle ha gjort om man ätit när man började känna sig sylten. De allra flesta dieter som finns för att hjälpa människor att gå ner i vikt kräver att man klarar av att gå hungrig, att man lyckas motstå sina instinktiva behov ideligen. Det finns folk som klarar detta, men de är dessvärre få.

Det finns emellertid dieter som låter en äta tills man är totalt mätt, dessa brukar utesluta kolhydrater samt koncentrera på äggviteämne och fett, eller bara äggviteämne. Denna typ av dieter har varit i ropet nu i flera år samt får fler och fler utövare. Några av dem heter LCHF, LCHP/Dukan samt Atkins.

Bli av med sötsug

När man utesluter eller drastiskt drar ner på kolhydrater så sker en massa förändringar i kroppen. För det första måste kroppen finna ett alternativt bränsle till den glukos som genom kolhydrater eljest står för energin. Vad som händer är att kroppen istället själv måste producera ketoner, vilka tas från lagrade fettceller. Fettförbränningen ökar därmed markant under en ketogen diet, som det kallas. Läs mer här

När kroppen befinner sig i ketos händer en massa sköna saker för den som vill gå ned i vikt. Hungerskänslor minskar och sötsug går bort efter ett tag totalt samt hållet. Därjämte blir fettförbränningen högre så även om man äter en hel del så bränner man dän det snabbt.

Träning samt LCHF

LCHF och andra kolhydratreducerade dieter brukar kunna kritiseras ganska hårt. Ett populärt argument är att hjärnan slutar funka och att man inte kan prestera bra vid motion. Alldeles i begynnelsen, när man absolut har lagt om sin diet från kolhydratspackad till kolhydratssnål, så kan man drabbas av både seghet i skallen samt muskelsvaghet.

Man kan beröra sig less och få huvudvärk samt till och med bliva deppig. Allt detta är dock kortvarig. Beroende på hur djup nere man var i kolhydratsträsket när man påbörjade LCHF-dieten kan tiden för dessa omställningsbesvär variera, det kan ta allt från några dagar till flera veckor men när omställningen väl är gjord upplever man nya höjder av energi, energi samt klarhet.

Två grupper i LCHF

Det finns två tydliga grenar i LCHF; de som tillåter vad som helst i kosten så länge det inte innehåller några kolhydrater; och de som förespråkar ren mat utan sötningsmedel, glutamat samt smakessenser. Den första gruppen experimenterar med sötsaker sötade med aspartam, stevia eller Sucralose (klart bäst, det endaste som smakar som socker) samt smaksatta med vaniljessens, kakao eller aromer från t ex Aromhuset.

Aromhuset är ett trade mark som saluför bordsvattenaromer i över 20 smaker, 4 kaffearomer samt 5 vispgräddearomer. Dessa kan användas till allt från bubbelvatten till grädde, yoghurt, kaffe samt andra varma samt kalla drycker. De innehåller noll kolhydrater samt inget kalorier men massor av aptitlig smak som man inte behöver fattas. De som sållar sig till den andra gruppen LCHF:are menar att LCHF är en hälsans diet samt att själva grundidén med den förstörs om man inkluderar en massa artificiella ämnen.