Lär dig att simpelt brygga vin hemma

Det är inte alls sällsynt att flertal folk brygger sitt eget vin hemma. Det är en spännande process som ger möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att förbereda processen, och att köpa ett passande kärl. Reflektera dessutom över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann med tanke på att det ökar chansen till att få ett bra resultat. Fundera över vilka bär, frukter eller juice du vill begagna dig av. Det är såklart något som hör samman med vilken variant av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att framställa vin på flera olika bär samt frukter.

Ifall man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det viktigt att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär bör ej användas åt bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en ökad risk för mögel.

Mosa sedan bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I nästa del av processen krävs ett verktyg som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären eller frukterna som används åt framställningen. Mestadels brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noga med att blanda.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Annorlunda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges vanligtvis hur man ska göra. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.

När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ännu ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man pressa ur den sista saften ur bären.

Mät med hjälp av ochelemätaren igen för att granska sockerhalten och om mer socker behöver tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Plasthinkar och jäshinkar
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är färdig bör man tappa om vinet och filtrera på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu en aning vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.