Mängder av förslag i Hemmaframställning av Vin

Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullproppad med massor av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk ljuvlig dryck som kan avnjutas i många annorlunda kontexter. Och annorlunda sorter passar annorlunda bra till annorlunda mat o.s.v. Det medför att det finns mycket att utforska vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett starkt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men naturligtvis också all form av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hem. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är förhållandevis enkelt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de tror att det är för besvärligt. Det är betydelsefullt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självtillit precis som inför allt övrigt vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en rolig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det tilltalande att man kan spara rätt så mycket slantar på att brygga eget vin.

Idag är det flera vinexperter som arbetar med att jämt utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer oavbrutet flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar vissa nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen. Klicka här för Chokladlikörer

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar dessutom våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del viktig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är betydelsefullt att följa det till punkt och pricka. Se även till att noga skriva ned allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo på grund av någon trivial miss. Dessutom bör all utrustning kontrolleras grundligtt före bruk. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.

För att få reda på mer kring allt som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig gratis som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning.