Olika metoder med LCHF

Idag, när LCHF och andra kolhydratreducerade dieter har blivit så otroligt populära, har klara förgreningar börjat bildas i konceptet. Förut stod alla kolhydratnobbare eniga mot mobben av alla de som visade misstro, men nu förekommer det en fullkomlig del halvfanatiska grupper i LCHF oxå.

Fakir-LCHF

Detta är den mest extrema formen av LCHF för den utgör bara av just LCHF. Fakir går ut på att förtära inget kolhydrater vilket gör att man i stort sett utesluter allt bortom kött samt ägg. Inga mejeriprodukter, grönsaker, nötter alternativt bär är tillåtna. Fakir kan man utöva ett tag, för att t ex gå ner i vikt snabbare alternativt ”deffa”. Det blir emellertid ganska enformigt samt inom kort vill man addera en aning mejeri samt grönsaker.

Strikt LCHF

Om man äter i enlighet med strikt LCHF så ligger kolhydratsgränsen vid 2 %. Äter man 2000 kalorier om dagen så får endast 10 gram av dessa vara från kolhydrater. Detta är en svår sak att åstadkomma och allmänt finns det inte plats här för varken mejeriprodukter eller nötter utan endast någon grönsak.

Normal LCHF

Detta är den LCHF-variant som de flesta följer. Här ligger kolhydratsgränsen vid 5 % vilket för en normal individ innebär 25 gram kolhydrater om dagen. Här finns utrymme för både någon mejeribaserad sås samt grönsakstillbehör. Alltemellanåt oxå lite av någon LCHF sötsak.

Liberal LCHF

Här har vi den övre gränsen för vad som kan heta LCHF. Toppen 10 % av energiintaget får vara från kolhydrater vilket de facto innebär ungefär 50 gram kolhydrater vid en genomsnittlig kosthållning. Här kan man fläska på skaplig med både mejeri, nötter och vegetabilier och plats finns för både godsaker och pizza, makaroner o dyl. (LCHF-recept såklart!)

Vilken nivå matchar Dig?

När man är helt ny på det här med LCHF kan det kännas som en djungel och det endaste som absolut fungerar är att känna sig fram. Kroppar funkar olika men att vara aktsam med kolhydrater fungerar för i stort sett alla, bara på lite olika grad. Somliga går ned i vikt jättesnabbt, trots att de kör liberal LCHF, andra måste kanske fakira för att få dän de sista envisa kilona.

Naturlig vs konstgjord LCHF

Ett annat mycket omdebatterat ämne i LCHF är detta med att använda sötningsmedel, glutamat samt andra E-ämnen och artificiella aromer.

Ena sidan menar att man äter enligt LCHF för att det är så hälsosamt samt artificiella ämnen rimmar dåligt med hälsa.
Andra sidan tycker att en LCHF-diet kräver tillsatser för att man skall orka äta i enlighet med modellen för alltid, annars är den för begränsande. Man vill hava sina Sucralose-droppar i kaffet eller sina smakessenser i frukostyoghurten. Man vill kunna baka godis till fest och inte sitta vid bjudningar utan chans att ta smaka allt det goda. Njuta livets goda – för LCHF är i mycket ren lyxmat så varför inte göra det ännu godare. Läs mer här

Sucralosedroppar, kaffearomer, bordsvattenaromer samt vispgräddearomer helt fria från kolhydrater samt kalorier, men fullsprängda med fantastisk smak finns att köpa under varumärket Aromhuset från www.allt-fraktfritt.com