Oxalsyra hjälper att effektivt få dän rost på bilen-formaterad

Vintern är till slut över och med det ökade ljuset så syns plötsligt rostfläckar som kan ha uppstått av flygrost. För att undanröja rost på säkert sätt så gäller det att välja en procedur som ej kommer att fördärva metallen och som heller inte är riskfull för dig. Det finns oxalsyra båt, bil och andra metallytor kan bli som alldeles nya av.

oxalsyra

Så utför du rostborttagning med oxalsyra på ett säkert sätt

Tänk på att oxalsyran är en hållbar karboxylsyra som kan vara farlig om man får den i sig i alltför stora mängder. Man ska också beskydda ögon och händer då man vill undanröja rostfläckar med denna syra, och man ska bestämt icke provsmaka produkten!

Du kan handla ren oxalsyra och sedan blanda ut den med vatten. Det finns en oxalsyra Biltema säljer som fungerar som en fälgtvätt och som är mycket populär bland båt- och bilägare. Men man måste ej inhandla märke för det är själva syran som gör jobbet.

Faktum är att man finner den här syran i naturen som exempelvis i rabarber. Och man kan rentav få dän rost med rabarber men då ska man gnida på bra eller få fram en koncentrerad juice som man lägger det rostiga föremålet i. Andra naturliga källor till syran är kakao och spenat men i livsmedel så är mängderna mycket små och följaktligen så är det ofarligt att få i sig oxalsyran på detta vis.

Så kan du få bort rostfläckarna på små och stora metallföremål

Men hur ska man få bort rosten med oxalsyra? Det är inte så invecklat som man kan anta och det här är minsann något som samtliga kan göra. Oavsett om det gäller en trämöbel eller diskbänk som har fått fläckar så gäller det att gnida området som färgats med oxalsyralösningen.

Ifall det handlar om ett mindre föremål så kan man blötlägga detta i lösningen över natten för att därefter spola av. Eftersom att det här ämnet är frätande samt farligt att förtära så gäller det att bearbeta det på korrekt sätt.

Små barn ska inte få tillgång till oxalsyran och man ska tänka på att bevara händer och ögon ordentligt då man behandlar en metallyta. Ifall det är så att man av tabbe får i sig mycket syra så gäller det att få undsättning kvickt. Det har rentav hänt att en människa har dött av att få i sig många gram av syran.

Man använder några teskedar syra per 1 dl vatten för att få en bra lösning så det rör sig ej om stora mängder. När behandlingen är klar så är det förstås viktigt att man städar upp ordentligt och inte lämnar kvar rester av syran. Syran kan dock utan besvär spolas ut i avloppet.

Ska man mixa själv eller inhandla färdigblandat?

Det är inte svårt att blanda själv men för många så kan det vara komfortabelt med en färdig tvätt som består av syran och möjligen andra ingredienser som också är med och verkar för en snygg yta. Klicklänk till mera info.
Vad man väljer är alldeles individuellt men det kan finnas pengar att spara på att själv mixa fram oxalsyralösningen som man rengör med.