Så lyckas du med hemmabryggningen

Vad gäller vinproduktion för hemmabruk så har utvecklingen gått framåt. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men likaså jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som synnerligen vill fördjupa sig bör till exempel undersöka boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt otaliga vinbryggare att nå enastående resultat.

Hemmaframställning av vin är en oerhört detaljerad bok som börjar med att beskriva att vin är en trevlig hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens olika moment.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest gripande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd olika kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna under skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad gäller prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att upptäcka många vilda bär. Han nämner annorlunda slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man ganska raskt att vin kan smaka väldigt annorlunda. Frukt och bär bör naturligtvis vara mogna och goda om de ska användas åt vinframställning

I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges dessutom tips på kringutrustning som är bra att innehava. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och komplement som kan vara nyttiga. Klicka Här för mer info Vodka

En mycket given källa för dina inköp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan exempelvis handla aktivt kol från företaget, vilket är viktigt för att rena vattnet från allehanda föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är nog fräscht finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.