Trattar

Ett underskattat hjälpmedel och redskap är tratten. Den används till att forsla över vätska till en behållare (av något slag) till en annan. I köksmiljö används tratten ideligen. Den kan vara användbar när man ska koka saft eller kanske hälla upp ingredienser. Det blir med tratten både lättare att hälla och man minimerar risken för spill.

Faktum är att en del vätskor är kostsamma då man till varje pris vill undfly spill. Till exempel när man ska hälla över bensin till en bensintank som hör till båten. Den som brygger egna drycker hemma vill helst inte heller spilla. Att brygga till exempel vin eller öl hemma är inte bara ekonomiskt kostsamt utan det tar mycket tid i fordran, och då vill man helst ta vara på var droppe.

För den som aldrig sett en tratt, hur ser den ut? Det är en konformad sammansättning med en större öppning i ena änden och ett avsmalnande rör i den andra. Det är tänkt att vätskan ska hällas ner i den större öppningen. Typiska material på trattar är rostfritt stål eller plast. plasttratt.

sylttratt

Eftersom tratten smalnar av och blir till ett rör medför det att det blir lättare att styra dit man önskar att vätskan ska hamna. Generellt använder man tratt i sammanhang när vätska ska överföras till en behållare som har en liten öppning. Man bör tänka på att hälla sakta så att tratten inte blir överfull. Man ska låta vätskan få tid att rinna ned. Ibland kan det vara besvärligt att komma åt med tratten. Då kan man köpa till ett böjbart förlängningsrör, men som i flera fall redan ingår när man handlar en ny tratt.