Upptäck charmen med att brygga eget vin hemma

För att vin ska få kallas just vin måste det i enlighet med EU:s definitioner produceras av saften av pressade vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det massor speciella olika processer av vinframställning.


Mer information här Kryddor och örtlikörer

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har upptäckts i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därefter också till Italien samt södra Frankrike. Till slut skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som givetvis även spridits till resterande världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan förekomma i våra hushåll. Det är dock inte jämt hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin eftersom människor tenderar att prova diverse varierande bär, frukter samt juicer. Det skänker även chans att lära sig nya och olika recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att öka alkoholhalten. För vinframställning hemma handlar man en vinsats som är ett helt utmärkt alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels gott resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara noggrann med renlighet. Vinmäsken är nämligen sensibel för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att somliga oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Således är både hygien och fräsch utrustning mycket relevant.

Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det funkar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då normal filtrering inte kan separera vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör ha i åtanke att varje vinsats man framställer brukar få sin egen karaktär oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan jämt uppkomma, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på olika temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan förmoda. Ett råd är att testa varierande jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av skilda varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade sortiment. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning bör vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder genom sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser enormt rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Med tanke på att jästen innehåller mindre socker resulterar det därjämte i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns skilda sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.