Har du också bekymmer med lavar och angrepp på din fasad?

Häromdagen när det var dags att ta ut sommarmöblerna samt få igång grillen samt allmänt börja med vårens och sommarens uteaktiviteter, jag känner till att jag är sent ute, så såg jag plötsligt att min framsida på huset har börjat få antydning till olika typer av angrepp. I och med att jag har varit upptagen hela hösten, vintern och våren med andra projekt än de som är relaterade till trädgården så har jag helt enkelt inte sett vad som har hänt. Jag började undersöka lite närmare vad det verkligen var som satt på fasaden. Det visade sig vara en korsning av mossa samt lavar och på enstaka punkter, där det var som fuktigast, hade det börjat mögla litet granna.

Nåväl, jag tänkte direkt att detta inte kan vara bra för fasaden så jag började kolla hurdan det verkligen ligger till. Det visade sig att lavar i sig är i stort sett ofarligt för huset. Lavar brukar normalt vara ett bra tecken på att luften inte förorenad, vilket gjorde mig glad. Det enda problemet med lavar, kom jag fram till, är att det inte ser så värst angenäm ut, men annars inga bekymmer.

Mossan i sig är inte heller så särskilt farligt, men man skall vara en aning försiktigare med mossan då denna om den är på ett ställe med mycket skugga, typ i närheten av bas, utrymme under hus eller annan area av betong med bristfällig dränage, så det med tiden leder till bekymmer med mögel. Det som men till en begynnelsen gjorde jag lite förvirrad var att jag läste att bekymmer med mossa mestadels erhålla när luften är förorenad. Efteråt så förstod jag att det var en modifiering av sanningen utan att det snarare att mossa trivs när pH-värdet ligger på under 5,5-6 och att detta kan bero på föroreningar, ingen enorm, men ack så viktig skillnad för mig.

Mögel är men ett angrepp som kan förorsaka problem. Det ger källa till bristfällig lukt och kan i många fall ge upphov till hälsoproblem för att inte dryfta om de skador som mögel kan orsaka på ett hur då det kan leda till andra allvarligare problem. För att bliva av med mögel måste man genomföra en mögelsanering och man måste kunna alla punkter där man har ett mögelangrepp.

Vad gjorde jag då?

Som hemmafixare så försöker jag alltid anordna alla bekymmer själv till en början före jag kallar in proffsen. Jag hade nu kommit fram till att de problem jag hade var lavar, mossar och mögel. Jag vet att det mest allvarliga problemet var mögel så jag tog det säkra före de osäkra och ringde till Anticimex. De kom efter tre dagar samt ett par kilo kronor fattigare så hade de avlägsnat all antydning till mögel på huset. De sökte dessutom genom resten av huset med en mögelhund; problem akt ett var alltså fixat. Vidare så gick jag på mossan vilket var enkelt, jag skrapade bort mossan med en vanlig plastskrapa och sedan jag köpte lite klorin som jag blandade med vatten samt tvättade dän det sista som lämnade fasaden totalt fläckfri. Vad gäller lavarna så försvann det mesta när jag gick på med skrapan och klorinet så det lilla som blev kvar lämnade jag minsann kvar. Nu är min framsida återigen i bra avsända samt sommargrillningen kan börja!

The post Har du också bekymmer med lavar och angrepp på din fasad? appeared first on ograsmedel.com.