Hurdan tvättar man husfasader?

Vi drabbas alla av lite småsmutsiga husfasader då och då. Antagligen inte så onormalt, som allt annat i våra dagliga liv, bil, båt, golv, tak, sommarstuga, så blir också våra fasader smutsiga. Många antar dock att husets fasader inte blir smutsiga, det kan åtminstone verka så, för fler än en har man sett med riktigt avskyvärt smutsiga fasader. Smutsen på fasaderna är dock lite annorlunda än det vi är bruk på bilen, båten och i hemmet. Den är absolut inte damm, utan snarare en korsning av vad vi hittar på bilen samt båten samt futtig övrigt. Det är mestadels sand, jord samt organiska stoff som letar sig till fasaden. Även föroreningar i luften sätter sig på fasaden.

Men den stora skillnaden är vad det kan bliva av denna lort på en framsida och som oftast inte sker med bilen eller båten. På fasaden samt runt omkring källaren, grunden samt andra ytor av betong med en aning halvtaskig dränage kan alger, lavar, mossa, mögel och till och med hussvamp börja växa. Samt detta kan leda till allvarligare bekymmer än bara estetiska.

Hurdan ska man då rengöra sina husfasader?

Här kommer ett par enkla tips på hur man kan feja sina husfasader. Det finns i själva verket i grund samt oduglig tre metoder för att tvätta fasader som beskrivs nedom. För att kunna utföra de där behöver man följande rekommenderade utrustning: tvättborste, piassavakvast, målartvätt, tvättmedel, stege, regnställ, stövlar, gummihandskar och en lång vattenslang för att komma åt överallt.

1. Den flest “primitiva” metoden är med vattenslang samt piassavakvast och borsta, skrubba, borsta. Det är ganska krävande, men skänker ett rätt så bra resultat. Det rekommenderas att man gör det jämnt, säg en gång om året för att hålla fasaden fläckfri. Den största fördelen är att den här metoden är väldigt bra för miljön.
2. Om man vill gå på det hårdare ska man använda någon form av rengöringsmedel som man blandar vattnet med. Detta skänker fördelen att man bara behöver upprepa behandlingen vartannat år ungefär, men det påverkar miljön lite mer. Så här gör man enklast:
a. Fukta fasaden med en vanlig vattenslang (inte högtryckstvätten)
b. Spruta på rengöringsmedlet med en trädgårdsspruta
c. Samt sedan skrubba, skrubba, borsta med en trädgårdsborste
d. Spruta sedan av med vanlig vattenslang, nerifrån samt upp.
3. Om det är målning som ska göras måste man rengöra på djupet. Man rekommenderas att komma följande instruktioner:
a. Vattna fasaden med en vanlig vattenslang
b. Spruta på målartvätt på fasaden med en trädgårdsspruta
c. Och skrubba sedan med en trädgårdsborste
d. Skölj av med en vanlig vattenslang, nerifrån samt opp.
e. Lämna fasaden ifred så den kan torka, ju längre desto bättre, helst uppåt 2 veckor för att vara riktigt säker.

Har man oxå bekymmer med alger, mossa, lavar, hussvamp eller mögel så ska man innan man tvättar fasaden bearbeta den med behandlingsmedel i synnerhet avsett för dessa problem och sedan tvätta sina husfasader som beskrivet ovan.

The post Hurdan tvättar man husfasader? appeared first on ograsmedel.com.