Ogräsmedel – effektivt mot inkräktare

När ogräset gör intrång

Ogräs är en trädgårdsägares värsta gissel. Oavsett om man lägger ner mycket eller lite jobb på sin trädgård så är det väldigt skönt att slippa ogräs, som har en tendens att förstöra den balans man eftersträvar i sin trädgård.

I en trädgård får man utlopp för sitt behov av att vistas i naturen. Dessutom får man själv bestämma hur trädgården ska se ut, vissa gillar vildvuxet medan andra snöar in på trädgårdar i särskild stil – som japansk eller engelsk. För många är färgstarka blommor ett viktigt inslag i en trädgård, medan andra bara vill ha prunkande grönska och kanske något vattenelement som en damm eller en liten fontän.

Ogräs dyker upp i alla trädgårdar och kommer i många olika former och färger. Vissa sorters ogräs är lättare att bli av med, men är de lätta att få bort har de också ofta lätt för att komma tillbaka.

Hur får man bort ogräset på effektivaste vis?

Ogräsmedel är idag lättare än någonsin att både köpa, blanda och applicera själv – och dessutom det effektivaste sättet att få väck ovälkommet ogräs i trädgården. Det finns också biologiskt nedbrytbart ogräsmedel som är ett bra val om man snart vill odla nytt på marken man besprutar.

Att luka bort ogräs är tidsödande, tröttsamt och till och med ofta skadligt för knä och rygg. I vissa fall funkar det att rycka ut ogräset med roten och slänga, men bara om det finns på en begränsad yta. Att luka bort maskrosor från en gräsmatta är ett jobb som i stort sett aldrig tar slut och risk finns att man skapar fula jordhål i en annars grön och hälsosam gräsmatta.

Använd en ryggspruta

En ryggspruta är den absolut effektivaste och skonsammaste tekniken för att applicera ogräsmedel i trädgården. De flesta ryggsprutor har ergonomisk ryggsäcksmodell och behållaren med ogräsmedel bärs på ryggen. Med en slang och ett munstycke reser sedan ogräsmedlet från behållaren och vidare ut på de områden man siktar på. Elektriska ryggsprutor sköter flödet automatiskt, medan manuella kräver att man pumpar ut ogräsmedlet via en liten pump.

Har man bara en liten trädgård och tycker att en ryggspruta känns som en onödig investering så kan man istället använda en vattenkanna eller en blomsterspruta för att applicera lämpligt ogräsmedel.

Annan utrustning

När man besprutar en trädgård så är det viktigt att man är införstådd med att det är gift man handskas med. De plantor man inte vill ha ihjäl ska man noggrant täcka med ett material som inte släpper igenom ogräsmedlet. Man ska också täcka sig själv med grova kläder, gärna gummistövlar, ögonskydd och i vissa fall också andningsmask (beroende på vilket ogräsmedel man använder). Barn och husdjur ska hållas borta från trädgården tills ogräsmedlet torkat och gräsätare (som kaniner) ska helst inte besöka det besprutade området förrän allt ogräs har dött och forslats bort.

Fördelar och nackdelar med ogräsmedel

För de flesta trädgårdsägare överväger fördelarna med ogräsmedel nackdelarna. Ingen annan metod för att få bort ogräs är så snabb och effektiv som denna. Har man synpunkter på miljöaspekter kan man se till att använda så miljövänliga ogräsmedel som möjligt.

The post Ogräsmedel – effektivt mot inkräktare appeared first on ograsmedel.com.