Vad är mögel samt hur påverkar det min lägenhet?


Klicka på bilden för mer info

Det första du antagligen tänker på när du hör ordet ’mögel’ är förmodligen en lite för gammal öst, bröd alternativt kanske någon matbit som sparats i kylskåpet för lång tid, sammanfattningsvis, något som ser och kanske luktar äckligt. Detta är totalt adekvat, samt den naturliga reaktionen är antagligen att genast dumpa ut dessa artiklar i soporna och inte tänka på det så mycket mer.

Det finns oxå andra typer av mögel, bland övrigt en mängd av fina franska ostar får sin smak från att de lämnar i särskilda miljöer där de under kontrollerade former får mögla tills rätt smak nås. Man använder oxå en, för oss folk, art av ofarligt mögel för att framställa bira och rödtjut.

Det finns till samt med mögel som kan befria liv och som för övrigt är en svensk uppfinning, nämligen penicillinet. Dessa typer av mögel oroar vi oss inte särskilt mycket över, då vi enkel kan kontrollera de där och hålla oss undan från de där.

Det finns men fler andra typer av mögel som inte är så vänliga och som i kombination med till exempel mögel överkänslighet, kan ge upphov till livshotande tillstånd. Det som syftas på är den mögel som kan anträda växa i våra hus, latent, sakta men absolut, utan att vi märker något. Det vanligaste är fuktmögel, som uppstår när vi låter vatten eller väta ansamlas på en speciell prick under en längre tid och små svampar som börjar växa långsam på ett undangömt ställe samt som främst gör sin deltagande känd när det är för sent.

Många har förmodligen sett denna typ av mögel i gamla, övergivna hus som har stått stängda under en längre tid. Man kan se en sorts bruntoning i tak samt väggar som tycks har växts sig fram. Detta är med all borgen ett mögel- eller svampangrepp.

Mögel i hus är farligt, samt det har bland annat bevisats genom en studie kallad för Värmlandsstudien som publicerats av Linda Hägersten Engman år 2006. I rapporten studeras 400 familjer, där 198 barn led av två olika allergiska alternativt astmatiska symtom samt 202 barn var totalt friska. Det visade sig att det finns en klar samband emellan ohälsa samt bristfällig luft och därjämte påvisades starka samband emellan allergier och astma och mögelangrepp. Ju starkare mögelangrepp, ju värre var ohälsan.

Att sanera mögel är inte alltid det lättaste och inte heller det billigaste. Det är totalt beroende på hur länge angreppet har fortgått. Det kan vara väldigt ungt och alltså har det spridit sig och saneringen är enkel samt inte allt för dyr. Tyvärr så märker man oftast inte problem med mögel, och också om man egentligen känt lukten av mögel ett tag; det vanligaste exemplet är ett badrum som hela tiden luktar som en gammal blöt handduk som inte fått torka, och då kan problemet har spridit sig till många delar av huset.

Problem relaterade till mögelsanering brukar oftast exponera sig i samband för försäljning av hus, då både kund samt försäljare generellt gör en besiktning av huset för att uppdaga alternativt exkludera alla typer av bekymmer med huset i fråga. Detta kan leda till kraftiga värdeförändringar på hus och det kan därför som fastighetsägare vara värt att genomföra regelbundna kontroller eller besiktningar för mögel också om man inte är på väg att sälja sitt hus för att undvika otäcka överraskningar.

The post Vad är mögel samt hur påverkar det min lägenhet? appeared first on ograsmedel.com.