Brygga öl hemma med bryggsocker eller utan sockertillsatsen

Det är inte så tufft att brygga sitt eget öl med tanke på att spisen samt ugnen räcker långt I processen vad gäller att få till korrekt temperaturer.

Men är bryggsockret faktiskt nödvändigt och finns det alternativ ifall man inser att man står utan detta sockret precis då man behöver det som mest?

God förberedelse är a och o för all typ av hembryggning

Något som ska sägas är att man hela tiden måste planera sig väl inför en bryggning. Det spelar ingen roll ifall man vill brygga vin alternativt om man vill brygga öl med bryggsocker. Ifall man inte har allting på plats inför vinbryggning så kan det hela enkelt gå åt skogen då saker som jäsning icke funkar så som man har tänkt sig.

Gå således genom allting som du behöver för din vinberedning alternativt ölbryggning före du ens sätter ett datum för när det hela ska hända.

Brygga öl med bryggsocker alternativt bara med malt

Bryggsockret är i grund och botten dextros och man använder sig av den här typen av monosocker för att det funkar bättre för jästen än vad helt vanligt (två)socker gör. Men nu ska du inte gå och köpa dextros i butiken istället för den verkliga varan. Det är nämligen betydelsefullt att du får en produkt som sannerligen är till för ölbryggningen.

Något som får flera att välja sockret är det där med alkoholen. Ifall jästen får mer socker så kan man få mer alkohol och då får man ju en starkare öl vilket kan vara av intresse. Man häller helt enkelt ned bryggsockret i koket för att få maximalt med alkohol.

De som menar att man ej ska tillsätta socker utan hellre lita på den sötma (som består av bryggsocker) som finns naturligt i malten uppge ofta att tillsatt socker ger en öl som inte smakar lika väl. Och det är klart, det finns en risk för att man häller på med för mycket varpå man får en cidersmak eller för hög alkoholhalt som möjligtvis inte är fullständigt lyckad.

En annan sak att överlägga är att man med sockret kan få ett tunt öl som blir en aning blaskigt. För att hitta rätt formel så kan det vara förståndigt att starta med ett mindre kok så att man icke behöver kasta så mycket ifall det nu inte skulle bli god öl.

Handla dextrosen online för bästa pris

Ifall du vet att du snart kommer att brygga öl återigen så ska du se till att införskaffa ingredienserna online. På nätet så finner du allting som du behöver och du får bra priser på viktiga ingredienser som maltextrakt och dextros (bryggsocker finns tex. på hembryggning.se) som är till för ölproduktion. Ta dig tid till att förberedda bryggningen på bästa vis och tillvarata pengar på att handla online.

På webben bör du även bevista forum där personer diskuterar ölbryggning.