Kom igång med bryggningen med boken Hemmaframställning av Vin

I drygt 30 år har boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen funnits på marknaden som har hjälpt både nybörjare och lite mer rutinerade vinbryggare. Det är en av de främsta böckerna inom ämnet och har utkommit i flera olika reviderade upplagor. Boken består av mängder praktisk upplysning om hur man på bästa sätt brygger sitt vin och om vintillverkning hemma.

Vad gäller just vin så är det inte ett onaturligt kliv att från att endast gilla att dricka vin också börja intressera sig för bryggning. Den som dricker mycket vin och provar annorlunda sorter kommer oundvikligen lära sig mer och mer om smaker, druvsorter o.s.v. Hos vissa uppstår någonstans på vägen idén om att börja brygga eget vin. Dels tycks det kunna bli en utvecklande och roande hobby och dels finns det möjlighet att tjäna en hel del pengar.

En del människor avstår dock från att börja framställa eget vin p.g.a. osäkerhet samt okunskap. Det är synd med tanke på att processen oftast är enklare än vad man tror. Världens främsta vinexperter förfinar oupphörligen metoder för vinframställning överlag. Det dyker hela tiden upp nya ingredienser och nya vinjäster som håller en väldigt hög kvalité.

Utvecklingen är betydande på så sätt att allt mindre inom all form av vinframställning lämnas åt slumpen. Massor av framgångarna överlag påverkar i sin tur dessutom processerna för hemmabruk. Samtliga dessa framgångar tenderar att markant influera slutresultatet. Man bör vara noggrann med att även hemma inte lämna vinbryggningen åt slumpen. Med bättre kontroll över processen desto mer enastående resultat. I boken Hemmaframställning av Vin så betonas just det.

Det krävs en del väsentlig utrustning för att komma igång att brygga vin. Först och främst krävs en hävert som ska användas till upptappning och även till omtappning. Därutöver krävs ett jäskärl och en gummihätta med jäsrör.

Ett förslag är att inför bryggningen notera precis allting som behövs, och också göra upp en lista över de arbetsmoment som ska följas. Allt i anteckningarna ska följas till punkt och pricka. Det innebär att du slipper eventuella överraskningar på vägen och ökar dina chanser att nå målet. Med tanke på att det tar rätt så lång tid att brygga en sats så vill man inte helst börja om från början. Det är även angeläget att utrustningen är ren. Om inte så är det stor risk att det påverkar smaken. Inspektera givetvis så att utrustningen även är hel. Som sagt, det är betydelsefullt att inte lämna någonting åt slumpen.

Den som vill få mer grundlig information om vinprocessen bör läsa Hemmaframställning av Vin. Är man intresserad av nya ingredienser kommer man inte bli besviken eftersom mycket i boken fokuserar på det. Du kommer erhålla utförliga svar på varför dessa ingredienser används och vilken nytta de gör. Boken fokuserar också på smaksättning och vinprovning. Dessutom står det att läsa om övriga nyheter om starkviner.

Hur får man tag i boken? Det är rentav enklare än vad man tror och inom mycket kort kan du sitta och läsa boken direkt på datorskärmen eller via din läsplatta. Boken är nämligen tillgänglig som e-bok genom landets bibliotek. Det bästa av allt är att den är fullständigt kostnadsfri att låna. Det enda som behövs är att registrera sig för ett e-konto.

Ingen tid att mista, låna Hemmaframställning av Vin, omedelbart