Mousserande vin på hemmagjort sätt

Den som väljer att framställa eget mousserande vin genom traditionell “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en väldigt komplicerad procedur.

Men det finns en alternativ procedur som bidrar till fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.

Även mousserande vin kan göras från en mängd diverse material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en god kvalitet alla druvor produkt för att åstadkomma champagne.

Innan vi startar måste jag att det finns ett mycket enklare sätt som också framställer ett smakrikare vin. Köp en vinsats från hembryggning.se vinbryggninghembryggning.se, prisad.se eller annan webbutik.

Du kommer att vara i behov av en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan köpas ganska billigt online.

Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och ej högre.

Dessutom behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att blanda ihop med kronkorkar samt buteljeringshattar), med tanke på att de ska fungera som en preliminär tryckhållare.

Du behöver också en kapsyltång samt en del hattar för den andra bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne många faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att producera vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att flytta vinet till en öppen hink.

Vinet bör vara aningen grumligt, om inte addera lite jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en primitiv sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.

För att producera denna sirap, värm en mix av en del vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.

4) Rör om sockerlag, försiktigt men noga, i vinet.

5)

Kommande moment är buteljering med hjälp av hävert, transportera vinet direkt till champagneflaskor använd endast flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna handskas med det tryck som byggs upp.

6) Placera flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet bör vara klart nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller tills det är kristallklart.

Efter denna period låt flaskorna stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Det kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en känslig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut om du inte utför det på rätt vis.

Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta kanske vara ett bra råd:

Snabbhet är det mest betydelsefulla i denna operation om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och ta bort locket på flaskan.

Det tar lång praktik att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som grund till detta, samtliga tillbehör för detta finner du lätt på nätet.