Prova ny smakrik sockerfri liköressens som har smak av anisette

Anisette är en smak som är baserad på anis som har sitt ursprung runt medelhavet men började odlas i Sverige redan under 1300-talet. Det är vanligt att anisens frön används till mycket och vad gäller spritdrycker så används kryddan bland annat åt likör. Smaken av anisette finns som likörssens och är ofärgad men har brist på inslag från lakrits som vanligtvis brukar ingå i anisbaserade smaker. Däremot påminner anis väldigt mycket om lakrits men anisette äger en sötare smak.

Världens troligen enda sockerfria likör finns här.

Likör som äger smak av anisette utgör en underbar kombination av alkohol och sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket medför att exempelvis diabetiker har svårt att njuta till den grad som de förtjänar.

Därför har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens med smak av anisette. Sötman i essensen härstammar från sukralos istället för socker. Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är omkring 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett betydligt bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras snabbt i kroppen utan att brytas ner. Det innebär dessutom att ingen energi tillförs och därför påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligtvis med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En otroligt liten mängd av liköressensen bidrar till en omfångsrik smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Sedan fyller man upp 3/4 med sprit och skakar. Därnäst fyller man upp flaskan med resterande alkohol och skakar till dess allting har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette och brännvin förenas på bästa sätt.

Hembryggning är sällan så simpelt och utöver att den sockerfria Anisettelikören blir ofattbart smaklig så går det dessutom fort. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.