Testa ny smakrik sockerfri liköressens med smak av anisette

Anisette är en smak som är baserad på anis som har sitt ursprung runtom medelhavet men började odlas i Sverige redan under 1300-talet. Det är vanligt att anisens frön används till mycket och vad gäller spritdrycker så används kryddan bland annat åt likör. Smaken av anisette finns som likörssens och är ofärgad men har brist på inslag från lakrits som vanligen brukar ingå i anisbaserade smaker. Å andra sidan påminner anis oerhört mycket om lakrits men anisette har en sötare smak.

Blanda denna essens för sockerfri Anisette likör med brännvins special 32%.

Likör som äger smak av anisette utgör en utsökt sammansättning av alkohol och sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket innebär att till exempel diabetiker får det besvärligt att njuta till den grad som de förtjänar.

Således har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens som har smak av anisette. Sötman i essensen kommer från sukralos istället för socker. Sukralos är ett syntetiskt sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är ungefär 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett betydligt bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras snabbt i kroppen utan att brytas ner. Det medför även att ingen energi tillförs och därför påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligtvis med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En otroligt liten mängd av liköressensen bidrar till en vittomfattande smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Sedan fyller man upp 3/4 med sprit och skakar. Därnäst fyller man upp flaskan med kvarvarande sprit och skakar till dess allting har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette och brännvin förenas på bästa vis.

Hembryggning är sällan så simpelt och förutom att den sockerfria Anisettelikören blir väldigt god så går det därutöver fort. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.