Fullt fokus när spårhunden sätter igång

En spårhund är en hund som tränas i spårning. Detta är en hundsport som blir allt mer omtyckt i Sverige, mycket därför att hundarna anser att det är hemskt underhållande att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att praktisera själv och är man riktigt flitig så kan man också tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar evigt på sin flockledare och äger man en hund så är man själv dess flockledare. Hunden önskar göra sin flockledare tillfreds och på bra humör vilket innebär att det i regel är rätt så lätt att öva en hund, så länge det görs på rätt vis. En spårhund måste tränas av en som känner till hur man lägger ut spår till hunden och det kan vem som helst lära sig genom diverse spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en underbar upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så måste den ges ganska fria tyglar att leta efter var den känner spår. Det innebär att hunden behöver en lång lina att rusa i, istället för ett koppel, och en gedigen sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man måste tänka på är att hitta en hundsele med god passform efter exakt din hunds mått, och att den ska vara konstruerad i sköna och slittåliga material. En ordentligt bra spårsele kan man ha tillfredsställelse av i flera år, så det är intelligent att investera i något riktigt bra.

Till skillnad från dragselen så är spårselen oftast betydligt enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger kring dess bröstkort, dessutom finns det ytterligare remmar som sträcker sig runt ryggen och runt hundens svansrot. Normalt sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen intill svansroten, eller vid selens sidor. En spårsele har endast remmar kring bringa och bröstkorg men kan trots det komma olika modeller med mindre skillnader.

En spårhund brukar gilla sin sele med tanke på att den förknippar selen med spårning. Om en hund inte trivs med att spåra så blir det komplicerat att upprätthålla denna hobby, men uppemot alla hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har fått lära sig på korrekt sätt. En hund ska jämt undervisas med mycket klara direktiv och massor av uppmuntran.

Det finns massor oliks saker som man kan göra tillsammans med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr samt agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de brukar tycka är väldigt roligt. Vissa hundraser lämpar sig bättre åt vissa sporter än andra. Border Collies är t ex mycket duktiga på agility då de är så snabba och smidiga, samtidigt som en husky vanligen är bättre på att dra objekt efter sig. Hundtips finns här

När det gäller jakt så är en drever vanligtvis fantastiskt bra och en blodhund tenderar att bli en riktigt bra spårhund.