Kvalitativa och slittåliga hundselar

En hundsele kan användas för annorlunda syften, och idag finns det mängder av olika varianter. Man brukar kunna dela upp selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele och dragsele, men därpå finns det även selar som helt enkelt funkar i utbyte mot hundhalsband.

Ett hundhalsband fungerar ok på många hundar, men man bör veta att skador som whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte särskilt tillfredsställande att bli ryckt i halsen vilket kan medföra att hundar rycker ännu mer än nödvändigt i ett försök att komma undan sitt halsband. Med en sele blir det både smidigare att dirigera sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar för spårning, så kallade spårselar, används när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en väldigt folklig hundsport som engagerar många människor samt hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar utgöra en tjock rem som sträcker sig omkring hundens bröstkorg och en som löper runt dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den enormt entusiastisk och följaktligen kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden har möjlighet att rusa runt relativt öppet.

Det finns dessutom behov av duktiga spårhundar inom polisen och i somliga regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan assistera polisen att få fast brottslingar på flykt alternativt narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den innefattar ytterligare remmar för högre bekvämlighet för hunden. Draghundar arbetar hårt och med viss tyngd så här är det ännu viktigare att man verkligen har en hundsele som passar hunden utmärkt. En dragsele ser ut som en spårsele men har också remmar som löper runt hunderns rygg samt runt dess svansrot. Ofta finns haken för dragkopplet baktill, vid svansroten, men i en del fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man nyttja till en rad skilda ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men även särskilda cyklar. Hundintresset är stort i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar har en viktig roll. Att cykla omkring på somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för unik inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna älskar motionen minst lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används också till ledhundar som hjälper äldre och funktionshindrade personer i samhället.