Utrusta din hund med en hundsele

En hundsele används istället för ett hundhalsband och innebär, till skillnad från vad många kanske tror, inte nödvändigtvis att hunden i fråga är för okontrollerbar för ett vanligt halsband. En hundsele är istället ett snällare sätt att föra sin hund ute än vad ett halsband är. Hundar kan även få nackskador av vanliga halsband som brukas fel.

Hundselar kan se ut på massor annorlunda sätt och varierar givetvis i både kvalité och prisklass. Vilken variant av hundsele man handlar beror på vad den ska användas till och vilken typ av hund man har. Vill man ha en promenadsele åt sin lilla chihuahua så köper man en avvikande sele mot vad den som vill använda sig av en dragsele åt sin dobermann gör.

Att gå ut och gå tillsammans med en hund i sele är inte nödvändigtvis lättare än att ha dem i halsband, hundar är rätt så starka också i kroppen, men med tanke på att en hundsele är så mycket skönare för hunden kan det hända att den känner sig mer tillfreds med en sele och följaktligen drar mindre. Vissa hundar drar nämligen för att försöka ta sig loss från det obekväma halsbandet.

Spårning är en oerhört aktuell sport bland hundägare, hundar älskar att spåra och lär sig snabbt, vilket gör det till en roande sport för både hund och ägare. En spårsele är bra att ha så att hunden har möjlighet att springa och spåra obehindrat utan ett störigt halsband omkring halsen. Till sin spårsele är det effektivt att ha en spårlina så att hunden kan löpa förhållandevis obehindrat när den spårar. En spårhund jobbar med full koncentration och ett grandiost mått av entusiasm, så hämmande halsband och för korta koppel är sällan populära.

Sedan finns det också dragselar som är snäppet mer avancerade än spårselar. En hund som ska dra en vikt efter sig behöver bra stöd för kroppen för att mildra dragningen och en skön sele som ej skaver. Det är enormt betydelsefullt att tänka på att vara grundlig med hundens mått när man köper en hundsele, särskilt en dragsele, eftersom den annars lätt klämmer, gör ont eller skaver. En kortpälsad hund behöver dessutom ordentligt med vaddering mellan remmar och päls.

Dragselar består av de klassiska remmarna runt bröstkorg och runt bringan, men samtidigt löper det också remma över dess rygg och kring dess svansrot, allt för att ge hunden så bra stöd som genomförbart. Man kan låta sin hund dra en mängd annorlunda föremål såsom slädar, skidor, pulkor, cyklar samt vagnar av diverse slag. En hund är minsann en enastående vän när man beger sig ut på utflykt i det gröna, inte bara som sällskap utan även som drag- och bärhjälp.

När man investerar i en hundsele så ska man självfallet se till att den kommer att passa den hund man avser den för, sedan är det centralt att den är ordentligt vadderad och pålitlig nog för ens fyrbente vän. De flesta selar innefattar skinn alternativt olika polyestermaterial och vilken som är bäst beror på ens behov. En bra sele kan hålla livet ut och brukar kosta några få hundralappar. Det är en väldigt förnuftig investering.

Om man bryr sig om sin hund, dess hälsa samt komfort så är enhundsele ett gott alternativ till obekväma och stundvis smärtsamma halsband. Om hunden drar i sin sele så behöver den tränas för ett strypkoppel kommer enbart att rätta till problemet temporärt, snart tränar den upp sina hals- och nackmuskler och drar lika mycket med stryphalsbandet som med det vanliga. Dessutom kan man skada sin kamrat med ett halsband, vilket man inte gör med en välsittande hundsele.