Om du blir ID-kapad

Eftersom ID-kapning på det vis det sker idag är ett tämligen nytt brott – och ett brott som eskalerar i oerhört hög fart – så är det få som vet vad man måste göra när man inser att en ID-kapning har ägt rum. Checklistan ser likadan ut för såväl utsatta privatpersoner som företag, och en övrig gemensam sak är att man tvingas handla omedelbart. Ju fortare man agerar när man har blivit utsatt, alternativt ens endast misstänker att man har blivit utsatt, för ID-kapning, desto mindre brukar konsekvenserna bli – även om de kan bli någorlunda stora ändå om man har otur och inte har vidtagit några preventiva säkerhetsåtgärder.

I boken finns en lång och bra checklista. Boken finns gratis som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på bokomslaget för mer info.

Checklista

1. Först av allting måste man spärra samtliga sina kreditkort, det är i regel exakt kreditkorten som är av största intresse för ID-kaparna, trots att del hellre satsar på att låna pengar i ens namn.

2. Kontakta banken! Ifall ID-kaparen försöker skaffa nya kreditkort, en ny bankdosa eller dylikt så är det banken som måste se till att dessa genast förlorar sina värden.

3. Spärra ditt personnummer hos alla kreditupplysningsföretag, den som vill ta lån i ditt namn kommer att använda sig av ditt personnummer och kommer inte få ta ett lån om din identitet är spärrad hos kreditupplysningen. Idag finns det fem skilda krditupplysningsföretag i Sverige:
-UC
-Soliditet
-Syna
-Creditsafe
-Business Check

Mer info här

4. En polisanmälan måste göras i ett så tidigt skede som genomförbart. Ju snabbare man får igång polisen med ens fall, desto större möjlighet har man att reda ut det.

5. Ifall ens körkort blir stulet ska man delge detta till Transportstyrelsen, och anmäla det till Polisen. Ifall det handlar om ett försvunnet ID-kort ska man anmäla händelsen till utfärdaren av kortet, samt Polisen.

5. Den som känner sig ängslig efter ett ID-kapningsattentat kan kontakta Stöldskyddsföreningen för stöd och vidare råd, denna tjänst är kostnadsfri.