Kafferosteri – låta proffsen sköta det, eller rosta själv?

Det finns ganska många kafferosteri i Sverige, från Malmö i söder till Östersund i norr. Kaffet brukar komma till rosterierna från utlandet, de flesta kaffeodlingar finns idag i Central- och Sydamerika, men det finns även odlingar i både Afrika och Asien.

Kaffeplantor vill ha varmt och fuktigt klimat och de känsliga arabicaplantorna – som ger det godaste kaffet – kräver att klimatförhållandena är jämna och fördelaktiga. Helst ska odlingen dessutom vara högt belägen. Det finaste kaffet produceras i tropiska bergsområden i länder som Colombia, Brasilien och Jamaica. Colombia står för över 10 % av världens kommersiella kaffeproduktion och odlingarna i landet håller generellt hög kvalité.

Det dyraste kaffet i världen odlas på Jamaica. Ett kilo Jamaica Blue Mountain kaffe går loss på över tusen kronor och kaffekännare ställer sig ibland tveksamma till huruvida ett kaffe kan smaka så bra att det kan vara värt så mycket pengar. Dock finns efterfrågan så svaret bör vara att det kan det.

När bönorna är skördade och torkade på odlingsplatsen så skeppas de ut till sina destinationer runt om i världen. De anländer på slutdestinationernas kafferosteri där de rostas efter vilken sorts kaffe det ska säljas som. Vissa bönor rostas mörka medan andra bara rostas litegrann. Sedan paketeras kaffebönorna, antingen färdigmalda eller som hels bönor att malas i butik eller hemma.

Intresset för kaffeproduktion har ökat drastiskt de senaste åren. Folk dricker mer kaffe än någonsin och allt fler får högre krav på den svarta drycken som är ett så viktigt inslag i vår vardag. Med intresset kommer kunskap och idag finns det en hel del som till och med vill rosta sina egna kaffebönor. Det är inte särskilt svårt att rosta kaffebönor och det är inte många saker som kan gå fel. Med lite experimenterande kan man till och med få fram godare kaffe än det man är van vid att köpa från närbutiken. Handlar det om riktigt lyxiga kaffebönor så kanske man bör lämna uppgiften till ett proffs, men i annat fall har man inget att förlora på att experimentera litegrann.

När kaffebönorna är rostade ska de malas och drickas så fort som möjligt för att konsumeras medan de är färska. Man ska helst vänta med malningen till strax innan konsumtion då det malda kaffet i kontakt med luft härsknar väldigt fort. Bara en vecka efter malningstillfället har många av kaffets viktigaste egenskaper gått förlorade.

Vill man själv ansvara för de viktiga leden i kaffeproduktionen som rostning och malning så är det viktigt att man har tillgång till bra produkter. För rostningen räcker det med en ugn, men vid malningen av kaffebönorna bör man ha en riktigt bra kaffekvarn. En bra kaffekvarn har skivor som maler kaffebönorna till önskad malningsgrad och kostar som den smakar.

Är man inte hängiven kaffefanatiker så låter man proffsen rosta och mala sitt kaffe, kanske vet man inte ens var de mörka bönorna man gillar att dricka kommer ifrån. Troligtvis bryr man sig inte heller så länge kaffet smakar och kickar som det ska. Känner man på det viset så gör man rätt i att överlåta rostningen av kaffebönorna till ett erkänt kafferosteri.

The post Kafferosteri – låta proffsen sköta det, eller rosta själv? appeared first on Välkommen till Cafe Kaffe – cafekaffe.se.