Kaffet är en viktig vän

Kaffet spelar en stor roll i våra liv. Olja är världens största handelsvara, därefter kommer kaffet. När man låter det sjunka in så låter det ganska otroligt, inte sant? Kaffet fyller en lång rad funktioner i våra liv och dessa funktioner kan variera lite i olika kulturer och sammanhang.

Svenskar är flitiga kaffedrickare, vi dricker näst mest kaffe i hela världen, bara finländarna slår oss med 0,3 kopp per dag. Vi dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per dag och grannarna i öst dricker 3,5 koppar. Hur kommer det sig att just vi, så nära grannländer, har blivit de största kaffedrickarna i världen? Vad är det med kaffet som vi älskar så ohämmat?

Vintrarna är långa och hårda i både Sverige och Finland. Mörkret ligger tätt under större delen av dygnet och för att fungera normalt har de flesta av oss gjort oss beroende av koffeinet i kaffet. Koffeinet piggar upp och håller oss igång. Frågan är hur samhället skulle se ut här uppe i norr om det inte vore för kaffet. En annan aspekt, som går lite hand i hand med föregående teori är att kaffet hjälper att hålla oss varma. Det uppstår hög mysfaktor att hålla en varm kopp kaffe i en frusen hand.

Det är dock inte bara i kalla länder man uppskattar hett kaffe, även i heta länder i Asien, Afrika och södra Europa, t ex, dricks det mycket kaffe. Mycket av kaffet som dricks i länderna kring Medelhavet under de väldigt varma sommarmånaderna är olika typer av iskaffe. I Grekland är man väldigt förtjust i Frappé som är Nescafé med is och i Italien är Freddo vanligt när man behöver svalka sig – en espresso serverade med is i ett högt glas. Freddo kan också blandas med skummad mjölk och heter då Freddo Cappuccino. Freddo betyder rätt och slätt «kallt» på italienska.

Kaffet fyller en viktig funktion på jobbet, man behöver små sippar kaffe regelbundet för att hålla sin energinivå jämn under dagen. Dessutom är kafferaster viktiga målsnören för många av oss, ett sätt att dela in arbetsdagen.

Till kaffet är det gott att äta något sött, den traditionen har i alla fall vi. I sydligare länder är detta inte lika vanligt och kaféer som vi känner dem är sällsynta. Kaféer i Sverige har ofta en lång rad olika sötsaker på sin meny, och mängder av olika kaffesorter och andra drycker att välja bland. I södra Europa, t ex Grekland är kaféerna betydligt mer fokuserade på just bara drycker. Man säger inte att man ska gå och fika, utan gå och ta en kaffe. Är man sugen på en sötsak så får man gå till sötsaksstället istället.

Det finns ju många olika typer av kaffe, allt från olika kaffebönor, kaffeblandningar, smaksatt kaffe till olika tillredningssätt. Det vanligaste kaffet i Sverige är fortfarande bryggkaffet, men espresso kaffe vinner allt mer mark. Går man ut för att ta en fika så är det nog fler idag som beställer en espressobaserad kaffedrink framför en enkel kopp bryggkaffe. Espresso kaffe känns liksom lite festligare. Till kaffet man dricker på kafé slinker det såklart gärna också med en liten bakelse eller annan godsak.

The post Kaffet är en viktig vän appeared first on Välkommen till Cafe Kaffe – cafekaffe.se.