Mokabryggare – den enkla formen av espressobryggaren

En mokabryggare är en vanlig kaffebryggare i framför allt Italien. Har man ingen espressomaskin så har man i alla fall en mokabryggare. På den italienska landsbygden är mokabryggaren den vanligaste kaffetillredaren av alla och har hängt med i många år.

Italien är ju espressons hemland. Detta mörka, starka kaffe som hela världen idag älskar. Mokakaffe bygger egentligen på samma princip som espressokaffe – båda sorterna tillreds med hjälp av tryck. Skillnaden är att en espressomaskin är betydligt mer avancerad än en mokabryggare och mokakaffe kan aldrig bli så gott som espresso kaffe. Smak är dock individuellt och denna åsikt är en åsikt bland kaffekännare. Det finns många människor ute i verkligheten som föredrar moka framför espresso.

Hur funkar då en mokabryggare? Mokabryggaren har tre huvudsakliga delar. Botten består av en behållare som man fyller upp med den mängd vatten man vill att ens kaffe ska bestå av, plus lite extra. På denna behållare hänger man sedan filtret. Filtret är av samma material som resten av bryggaren. Ovandelen utgörs av en liten kanna som skruvas fast i bottendelen. Filtret sitter fastklämt mellan vattenbehållaren och den lilla kannan.

De flesta mokabryggare är gjorda i aluminium. Handtaget på kannan och ploppen högst uppe är i plast eller i vissa fall trä. Idag görs det mokabryggare även i andra material och det klassiskt tidlösa utseendet är inte längre det enda. En väldigt bra detalj med mokabryggaren är att den är liten och knappt tar upp någon plats alls, den är dessutom snygg så många har den framme även om den är lätt att förvara i ett skåp.

Kaffet som används i en mokabryggare ska helst vara av espressosort, dvs ganska mörkt och gärna med en liten andel robustabönor (resten ska vara arabicabönor). Kaffet ska helst malas i anslutning till själva bryggprocessen, malet kaffe härsknar fort och förlorar smakegenskaper redan efter några timmar. Det är en viktig detalj som få förstår värdet av. En bra kaffekvarn är alltså en mycket värdefull investering.

När man tillreder mokakaffe så är det viktigt att man inte pressar kaffet i filterbehållaren som man gör när man tampar espresso i ett espressomaskinsfilter. Vattennivån i vattenbehållaren får inte överstiga den lilla ventilen för då kan övertryck uppstå och mokabryggaren explodera.

När vattnet är i vattenbehållaren och kaffet i filtret och alla delar fastsatta på rätt vis så ställer man mokabryggaren på en värmekälla, antingen en låga eller en vanlig spisplatta. Locket på den lilla kannan ska vara öppet, annars skapar kondensdropparna skador på kaffet och dess crema. Vattnet värms upp och blir till vattenånga inne i vattenbehållaren. Ångan skapar tryck och tränger sig upp i filtret och genom de malda kaffebönorna däri. Sedan väller det färdiga kaffet upp i den lilla kannan och då ska man ta bort mokabryggaren från värmekällan direkt. Det finns fortfarande tillräckligt med vattenånga och tryck i behållaren för att brygga färdigt resten av kaffet, men man undviker att bränna det.

En mokabryggare är lätt att använda och gör gott kaffe som är nära besläktat med espresso.

The post Mokabryggare – den enkla formen av espressobryggaren appeared first on Välkommen till Cafe Kaffe – cafekaffe.se.