Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är enkel att dosera med kapsyl eller doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak och lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att uppskatta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades framställa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar samt bland bohemer. En del anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till dårskap.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligtvis ligger mellan 60-70 % så behöver man inte mycket för att känna sig omtumlad i skallen. Smaken är enormt säregen med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis och malört.

Normalt blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar samt blir grumlig. Att inta Absint rent bränner redigt i halsen, även ifall smaken fortfarande är otroligt god.

Nu kan man få smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt samt oljor som smakar precis som den Absint man finner på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller frambringa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket folk med utvecklade smaklökar kommer att tycka om.

Vill man så kan man testa att mixa lite av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte endast till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till annorlunda saker. Just Absint känns som en solklar arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar fantastiskt som smakförstärkare i allt från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 olika smaker i sitt utbud, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska samt klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är enkel med hjälp av smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man själv bedöma om man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man handlar i butik idag är otroligt populärt, men Strand anser att valmöjligheten ännu är enormt begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är otroligt klent smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta själv och skapa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad och beprövad och skiljer sig någorlunda radikalt från de övriga, mer rena smakerna. Men Strand tror att om man tycker om smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.