Den jämna vätskenivån håller dig frisk och fokuserad

Det finns vatten i det mesta, jordens yta täcks till största del av vatten och människokroppens i särklass största beståndsdel är vatten. Faktum är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är avhängig vatten för att överleva. En människa t. ex. dör på endast några dagar om hon inte får i sig denna livets dryck.

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka mellan 1-2 liter vatten – utöver den vätska vi får i oss via maten. Om man svettas mycket, är aktiv, jäktad, befinner sig i varma klimat el. dyl. så ska man inta ytterligare mer än så. Få förstår vikten av detta och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig tillräckligt med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk samt lätt irritation.

När man arbetar är det inte ständigt så lätt att komma ihåg vattnet, eventuellt känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga samt viktiga vätskebalansen är det en sann bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt ännu tröttare och mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre motståndskraftig mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas också av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man eventuellt ser sig själv som en människa med låg energi och dålig potential att få saker uträttade. Man vill gärna ta det lugnt och undgå pressa sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, speciellt när man tänker på att lösningen är så okomplicerad. Det är ju enbart till att inta mer vatten.

Vätskeintaget bör vara utspritt i många mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att minnas att inta vatten regelbundet. Den gör det också aningen roligare samt godare att dricka – i synnerhet ifall den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt och kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet ständigt ska kännas friskt och kyligt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av massor, bubblorna ger en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag mängder av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är aningen smaksatt. Man har länge kunnat finna bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med mängder av olika smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det företag som bland annat säljer varumärket Aromhusetaromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad typ – alla fria från både socker och kemiska sötningsämnen, och de har nått stora framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika och melon – i ny, större flaska, med en noggrant framtagen pump för lätt dosering.

Man avgör personligen hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med hjälp av Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet så kommer all personal ha lättare för att minnas att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och anställda vinner på.