En kolsyrepatron – ca 50 liter vatten

En kolsyrepatron är väsentlig för att kunna kolsyra sitt eget vatten med en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer oftast 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ungefär 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar omkring 250 kronor, men det är onödigt att köpa en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man ersätta sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.

Idag finns det mängder av olika kolsyremaskiner i handeln och med dem följer alltid en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream alternativt en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de dominerande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris samt kvalitet. Över lag sett säger man att Sodastream gör snäppet bättre maskiner medan Aga gör bäst kolsyra, men skillnaderna är små.

Sodastream var först ut med att tillverka kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en skräll. Tvärt ville alla ha en egen kolsyremaskin för att producera sitt eget mineralvatten samt sin egen läsk. Under 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.

Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är stor. Sodastream, som slog sig ihop med Sodaclub på slutet av 90-talet, är fortfarande marknadens flaggskepp och åstadkommer bra produkter.

Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att införskaffa en sodastreamer, men det är framför allt en rolig grej att pyssla med. Man kan smaksätta sitt vatten med allt från svagare bordsvattenaromer eller regelrätta läskessenser och det finns idag några företag som har specialiserat sig på precis vattenaromer.

Aga och Sodastream har självklart egna utbud av smaker, de innehåller ofta både sötningsmedel samt socker, men finns i ganska många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och åstadkommer goda aromer fullständigt utan vare sig konserveringsmedel, socker alternativt sötningsmedel och lämpar sig för de som vill undvika ohälsosamma tillsatser, men samtidigt vill att vattnet ska ha smak.

En kolsyremaskin är enkel att både nyttja och hålla efter och de moderna varianterna tar mycket lite utrymme.

Även i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en typ av kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Därefter har man kolsyrat vatten direkt ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.

En kolsyrepatron för en carbonator består av lika mängd kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men då en carbonator inte skänker lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron vanligtvis till mer vatten från en carbonator. Man säger att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.

Aga har idag ett bra utbud av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma sorts kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx och Sodastream.