Få effektivare personal – införskaffa smaksatt vatten till arbetsplatsen

Det är inte ovanligt att allt fler arbetsgivare installerar vattenautomater på arbetsplatserna. Man har insett värdet i att tillhandahålla sina anställda hastig tillgång till fräscht vatten under arbetstid.

Människan behöver få i sig mellan 1-2 liter vatten om dagen för att uppfylla kroppens behov. Detta mått gäller dessutom som minimum och behöver ökas om man aktiverar kroppen via träning alternativt andra aktiva sysselsättningar. Det är när man svettas som man gör av med massor vätska, så under sommarmånaderna, alternativt i stressande situationer är det extra angeläget att få i sig mer vatten.

Våra kroppar består till ungefär 60-70 % av vatten och är därmed vår allra största beståndsdel. Andelen kan skifta beroende på vilken kroppstyp man har. Vattnet i våra kroppar fyller oändliga viktiga funktioner och utan vattenpåfyllning dör vi inom loppet av några dagar. Det kan jämföras med att t ex gå utan föda, vilket vi kan göra i veckor innan vi riskerar allvarliga konsekvenser. Det är inte endast genom svett som vi gör av med vatten, det avdunstar från huden ständigt, och genom urinen samt andningsångan.

Vattnet hjälper till att rena kroppen från slaggprodukter samt gifter, det smörjer våra leder, håller hy och hår friska, och transporterar viktiga näringsämnen till korrekt plats inom kroppen. Ifall man vill hålla sig pigg, alert samt frisk är vatten kanske det allra ultimata näringstillskottet man kan ta.

Om man slarvar med att dricka vatten och inte får i sig tillräckligt, så kommer vätskebristsymptomen smygande tämligen snart. Efter några timmar kan huvudet börja dunka för att snart övergå i ganska smärtsam huvudvärk, man blir slö och tappar fokus vilket leder till att man inte kan prestera. Man kan dessutom bli yr och känna sig direkt sjuk med frossa. Vätskebrist är dock enkelt att bota – man behöver endast inta ett glas vatten eller två.

Mot denna bakgrundsinfo har Sveriges chefer insett värdet av att se till att de anställda får i sig tillräckligt med vätska under arbetstid. Man ställer in vattenautomater med kylt, friskt vatten som alla kan ta av när de känner behov av lite vätskepåfyllning. Det är även en angenäm samlingspunkt som har tagit över efter den tämligen bedrövliga gamla rökrutan. Man kan byta synpunkter och idéer över varsitt glas friskt vatten och därpå återfalla till sina arbetsuppgifter med förnyad styrka.

Idag har det flesta vattenautomater på jobbet också en kolsyrekran där man får sprakande bubbelvatten istället för vanligt slätt. Vanligt vatten kan kännas aningen trist efter ett tag och då är kolsyran ett uppiggande alternativ som inte på något sätt förändrar vattnets hälsosamma kvalitéer.

På den allmänna marknaden finns idag också massor smaksatta varianter av kolsyrat vatten. Detta koncept har funnits i Sverige i många år, men har ännu inte vunnit mark på arbetsplatserna. Aromhuset har gjort slag i saken och lanserar sex smaker för kolsyrat vatten på jobbet. Smakerna kommer i smarta pumpflaskor, där ett pumptag är lagom till en vanlig platsmugg på 15 ml som brukar finnas vid vattenautomaterna. Vill man fylla en gammal halvlitersflaska med smaksatt bubbelvatten för att ha bredvid sig på sin privata arbetsplats så är 3-4 pumptag perfekt.

De goda smakerna är äpple, persika, melon, granatäpple, hallon och blåbär och varje pumpflaska rymmer 270 ml arom, vilket räcker till att smaksätta ungefär 58 liter vatten. De innehåller dessutom varken socker eller sötningsmedel, vilket uppskattas av dagens allt mer hälsoinriktade svenskar.