Jordgubbe – kalorifri smak från Aromhuset

Jordgubben är kanske vårt allra mest älskade sommargodis, tillsammans med grädde eller glass en het sommardag finns det ingenting som kan konkurrera. Vi odlar, plockar och köper dessa röda små juveler med mycket möda och stundtals någorlunda dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke eftersom det är mer än endast den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så enormt efter, det är hela känslan av sommar, avslappning samt nostalgi som jordgubbarna för med sig.

Det är en intressant frukt – jordgubben – då man vanligtvis tar den för att vara ett stort bär, vilket i själva verket inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock vanligt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre olika sorters smultron från tre skilda kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron samt Europeiska parksmultron som man på 1700-talet odlade fram denna hybrid som fort blev populär och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev snabbt en omtyckt del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det samtidigt mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en given plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan nyttja jordgubbarna till mycket. Självfallet är de underbart goda att inta endast som de är, med aningen socker på, tillsammans med grädde alternativt en klick vaniljglass… Men jordgubbar är också poppis att placera på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser härligt somrigt samt lockande ut. Än godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk samt somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av samtliga.

Aromhusets essenser innehåller inget socker samt inga sötningsmedel, dessutom är de fullkomligt fria från färgämnen samt onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter enbart några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får underbar smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får behålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ca 2 ml essens av Jordgubbe är lagom åt en liter kolsyrat vatten, men man kan självfallet ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset innehåller 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas även åt annat. Ska man göra en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde och annat läckert så kan man ha en aning av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att ge tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Gör man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe tillsammans med Aromhusets essens, också är det smakligt i filmjölken, yoghurten eller som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.