Kolsyra åt din Soda Streamer med hjälp av Alco2jet

Alcojet, eller Alco2jet, heter den Soda Stream gas som blivit så omtyckt att den säljs med samtliga Soda Stream apparater på marknaden. Med gas i det här fallet menas givetvis kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i kontakt med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) samt gasform (ånga). Vår jord består till över 70 % av vatten, även ifall det mesta av det inte är drickbart. Alla jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är minsann inget särfall. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska funka som den ska.

I Sverige är vi bortskämda med väldigt fint och fräscht vatten, därtill har vi, till skillnad från de flesta andra länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla på det. Fastän ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta dragande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten alternativt kanske läsk. Oavsett vilket man brukar köpa så ska man känna till att det man köper består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och stundtals jorden – runt för att avnjutas i våra hem. Dessa transporter innebär en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att tillvarata på vårt fina vatten och samtidigt undgå bidra till miljöförstöringen genom samtliga transportutsläpp, utan att undvara varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt samt effektivt och få liknande resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man köper i affärerna.

Om man uppskattar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man enbart den smak man är ute efter. Både Soda Stream och Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men också andra företag har tagit fram goda läskessenser samt bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att frambringa aromer för bordsvatten, de tillsätter därtill varken socker eller sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör också smaksättare till läsk, de innehåller ganska mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut och erbjuder aningen originella smaker till både läsk och bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en omtyckt tillsats i drycker eftersom den gör att drycken upplevs aningen fräschare, aningen friskare samt en aning mer läskande. I öl och mousserande vin uppstår kolsyran naturligt eftersom socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på artificiell väg var under 1700-talet.

Med en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream samt Wassermaxx har identiska behållare på 425 gram kolsyra som funkar till alla moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ca 89 kronor (i jämförelse med en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man handlar en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.