Kolsyremaskinernas vinnare heter Soda Stream Design

Råd & Rön genomförde i nr 10 år 2007 ett test bland Soda Streamers där Soda Stream Design vann. Man menade att Soda Stream Design var överlägsen sina andra medtävlande både vad gällde design och användarvänlighet.

Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och kanske är det för den skull försäljningen av kolsyremaskiner åter tagit enorm fart sedan 90-talets dvala. Många har även nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar på 80-talet, då samtliga trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.

Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men även de som själva vill prova fram gott bordsvatten och läsk. Med hjälp av annorlunda aromer och essenser kan man framställa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är ganska stort.

Soda Stream gör sina egna smaker, liksom Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Ifall man letar lite mer så finner man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a utarbeta goda bordsvattenaromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att framställa originalsmakessensen Champis bland flera andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob gör goda läskessenser som dock innehåller en hel del socker.

Att göra sin egen läsk är kul och att kunna göra det och samtidigt uppleva att man gör en insats för miljön känns skönt. När det innefattar smakerna så finns det, som jämt, delade meningar om vad som är godast. Det bästa är att göra sitt eget Soda Streamer test och hitta sina egna favoritsmaker.

Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en flott attiralj i rika hushåll, men på 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hushåll. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan inhandla i dag. Konceptet är rätt så lätt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som sedan släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.

Då allt fler köper egna kolsyremaskiner tillkommer också fler och fler producenter, Soda Stream leder förvisso ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och strider om kunderna med hjälp av skilda designs samt prisvärdhet. Soda Streams Penguin är exempelvis den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast alternativt metall, och det är en karakteristisk detalj som massor kunder gillar.

Kolsyreflaskan man får med när man köper en kolsyremaskin kommer normalt från Soda Stream eller Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna tillbaka till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar omkring 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.

Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i kontakt med vatten, det är de små bubblorna som läskar så skönt i strupen när man dricker läsk alternativt mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern definitivt låg på topp-fem-listan.