Med en carbonator kommer kolsyrat vatten direkt ur kranen

Man kan idag erhålla kolsyrat vatten direkt ur kranen med en carbonator. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat och en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en enskild kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag fraktas mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas därpå ut till diverse destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från samtliga dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och samtliga tomma flaskor och burkar ger onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man således till en bättre miljö och kan dricka sin älskade Club Soda med rent samvete.

Det kranvatten vi har i Sverige håller enastående kvalitet och slår många gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller av vårt kranvatten för att säkra dess renhet, faktum är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av samtliga.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar pengar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att hitta för 3-5000 kronor, men också betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma mycket billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är ännu i dag överlägsen på marknaden. Dock har Sodastream fått konkurrens från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de rätt så likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar över lag ha lite bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och ger en aningen fler valmöjligheter. Man kan lägga pengar på koncentrat för läsk för att smaksätta sitt kolsyrade vatten ifall man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream samt AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker eller som enda sötma. Gillar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat företag som har jobbat länge på att generera smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att få fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet härlig smak.

Med hjälp av en carbonator kan man förstås tillsätta smaker i efterhand om man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då funkar processen i princip som när man åstadkommer saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med en carbonator utan endast smaksatt bordsvatten.

En carbonator är enkel att hålla efter men ska användas regelbundet så att inga dåliga smaker uppstår i maskinen. Kolsyra är en otrolig smakbärare så minsta lilla smuts eller olja som kommer i bekantskap med carbonatorn kan fördärva hela smakupplevelsen. Att ha kolsyrat vatten omedelbart ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.