Pigga upp arbetsplatsen med fräscht, smaksatt vatten – fullkomligt utan socker!

På arbetsplatserna i Sverige installeras allt fler vattenautomater där de anställda kan få tillgång till rent, friskt och svalt vatten exakt när de vill. Det är en knapp investering som skänker friskare samt alertare medarbetare som dessutom orkar uträtta mera.

Vi utgörs till mellan 60-70 % av vatten, det är en oerhört generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp samt ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet ständig påfyllning. Vi bör inta minst 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer ifall vi tränar eller på annat sätt aktiverar våra kroppar. Värme och stress gör också att vi behöver inta mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker såsom te och kaffe är vätskedrivande vilket också gör att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten enbart därför att de måste ha sitt uppiggande kaffe varje dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en seg och orkeslös och försämrar ens förmåga att fokusera och prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det leda till huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter enbart några dagar utan vatten blir hälsotillståndet mycket allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock enkelt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

Vattnet i kroppen fyller många funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare samt smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster ifall vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar ständigt via svettkörtlar, andningsånga samt urin.

Cheferna i Sverige har förstått värdet av att tillhandahålla sina anställda tillgång till friskt, gott och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och vanligtvis också en kolsyrekran för alla de som tycker om bubblor i sitt vatten. Det blir en sund samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor samtidigt som man friskar upp sig med lite vatten.

Som privatpersoner köper vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har sannerligen blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken innehåller socker eller sötningsmedel och nu har man också anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i sortimentet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple och granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna särskilt för att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom åt en mindre plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker till en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ungefär 58 liter vatten ifall den doseras i enlighet med anvisningarna.